Tiltalt for medvirken til 300.000 drab: Jeg er kun moralsk skyldig

Tidligere SS-officer siger, han ikke var direkte involveret i udryddelse af jøder i Auschwitz.

Oskar Gröning arbejdede i KZ-lejren fra 1942 til 1944. Her ses han i retten i den tyske by Lueneburg. (Foto: Andreas Tamme © Scanpix)

Stopfyldte tog med intetanende jøder blev kørt direkte til gaskammeret i udrydelseslejren Auschwitz i Polen.

Der var så mange jøder, at togene måtte holde i kø og vente på, at de første i rækken var kørt i døden. Men det hele foregik i god ro og orden.

Sådan oplevede den 93-årige Oskar Gröning i hvert fald tiden i den berygtede KZ-lejr, hvor han under anden verdenskrig fungerede som SS-officer og bogholder for nazisterne i lejren.

Beretningen er onsdag kommet frem i retten i byen Lüneburg. Her står han tiltalt for at medvirke til mindst 300.000 jøders brutale død, skriver britiske BBC.

Selv mener han ikke, at han havde nogen aktiv rolle i folkemordet, selvom han udmærket vidste, hvad der foregik.

- Jeg beder om tilgivelse. Jeg bærer et moralsk ansvar, men om jeg er skyldig i henhold til loven, må I beslutte, sagde han henvendt til dommerne i retssalen.

Læger beordrede henrettelser

Oskar Gröning var 21 år og uddannet bankassistent, da han kom til lejren. En af hans arbejdsopgaver var at finde og optælle jødernes værdier, i det øjeblik de ankom til lejrens perron.

Men han var kun ved perronen ved tre lejligheder, og havde ifølge ham selv intet at gøre med, hvilke jøder der skulle sendes direkte i gaskammeret, og hvilke der var raske til tvangsarbejde.

Det var to læger, som sorterede folk, forklarede han i retten.

I 1985 blev sagen mod Oskar Göning lukket på grund af mangel på beviser. Han var blot en forvalter, en håndlanger. Men nu er sagen genåbnet. Anklageren mener, at dødsmaskinen Auschwitz kun kunne fungere, fordi folk som Oskar Gröning holdt den kørende. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

Har næppe været ubetydelig

Eksperter mener dog, at den ældre herre får svært ved at lykkes med sit forsvar.

Han var i mange år anklaget for mordene, men sagen blev i 1985 droppet på grund af manglende beviser.

Men nu er den blevet genåbnet, og anklageren mener, at Göning er skyldig, selvom han ikke direkte myrdede nogle jøder. For hans og andres roller var så vigtige for, at jødeudrydelsen kunne fortsætte.

- Han var næppe ubetydelig for virksomheden - at stjæle fra myrdede jøder var en integreret del af udryddelses-planen, siger Holocaust-forskeren Norman Goda fra universitetet i Florida til NBC News.

Mordene, som Gröning er anklaget for at medvirke til, fandt sted i maj og juni 1944, hvor 137 tog med omkring 425.000 jøder fra Ungarn ankom til Auschwitz.

I alt blev seks millioner jøder myrdet under Holocaust. Heraf døde omkring en million i Auschwitz.