Tiltalt for overgreb mod hundredvis af børn: Kun én dreng alarmerede sine forældre

Mindst ti danske drenge er del af Norges mest omfattende overgrebssag.

En norsk mand er tiltalt for voldtægt og andre former for seksuelle overgreb samt trusler og medvirken til produktion af en stor mængde overgrebsmateriale af børn. (Arkivbillede: Reuters/Steve Marcus) (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

En norsk fodbolddommer i 20’erne er tiltalt for seksuelle overgreb mod 300 drenge.

Ifølge anklageskriftet har han udgivet sig for at været en pige på nettet og efterfølgende truet drengene til at dele intime videoer af sig selv og mødes med ham.

På trods af at sagen omhandler i alt 460 børn, har blot en enkelt dreng betroet sig til sine forældre.

- Der er kun to anmeldelser i sagen, og kun ét af børnene har fortalt det til forældrene. I den anden har en mor opdaget, hvad der skete på nettet, fortæller Guro Hansson Bull, der er statsadvokat i Oslo.

Mindst ti danske drenge er berørt

Fodbolddommeren har angiveligt også haft kontakt med børn fra Danmark og Sverige, fortæller Guro Hansson Bull:

- Der er ti danske drenge ud af de 460 unge involveret i alt. Af dem er 300 taget med i tiltalen, som skal for en norsk tingret.

- De 160 resterende forhold er den tiltalte allerede fundet skyldig i, og otte af de danske drenge er i den kategori, forklarer hun og afviser ikke, at der kan være flere danske børn involveret i sagen.

De danske drenge er født fra 2003 til 1998, og tiltalen omhandler hovedsageligt overgreb i 2015.

Største overgrebssag i norsk retshistorie

Sagen har været efterforsket i to år og er historisk omfattende, fortæller Guro Hansson Bull.

- Det er Norges hidtil største overgrebssag. Vi tror, at der vil komme flere af denne slags, fordi én person kan begå adskillige netovergreb, forklarer hun og understreger, at kontakten især er foregået på nettet:

- Han har kun i mindre grad - hvis nogen - brugt sin rolle som fodbolddommer til at møde børnene, og det er ikke tilfældet for de danske drenge.

Strafferammen er 15 års fængsel i de groveste tilfælde, men den kan øges op til 20 år ved flere forhold. Der kan dog blive tale om en forvaringsdom, hvor en række fagpersoner skal godkende, om en indsat kan løslades efter minimumsafsoning.

Retssagen indledes 22. januar 2019, og stafferammen bliver afgjort i september. Dommen falder formentlig nogle måneder efter det, vurderer Guro Hansson Bull.

Facebook
Twitter