Time kårer Greta Thunberg som Årets Person

Ifølge chefredaktør får Thunberg prisen for at vise, hvordan det kan se ud, når en ny generation fører an.

(Foto: © EMILIO NARANJO, Scanpix)

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg er kåret som Årets Person i 2019 af det amerikanske nyhedsmagasin Time.

Det skriver Time på Twitter.

Titlen betegner en person, en gruppe, et land, en organisation eller en idé, der har sat et markant præg - positivt eller negativt - på året, der gik.

Thunberg er en yderst fremtrædende stemme i kampen mod klimaforandringer. Hun begyndte for over et år siden sin skolestrejke for klimaet.

Her blev hun væk fra undervisningen hver fredag og demonstrerede i stedet foran Riksdagen i den svenske hovedstad, Stockholm.

Elever og studerende i det meste af verden har siden da ladet sig inspirere af den unge svenske klimaaktivist.

Chefredaktør: En ny generation fører an

Times chefredaktør, Edward Felsenthal, forklarer på Times hjemmeside, hvorfor titlen tilfalder netop Thunberg.

- For at slå alarm over menneskehedens destruktive forhold til det eneste hjem vi har, for at komme med en stemme, der skærer igennem baggrunde og grænser i en fragmenteret verden.

- Og for at vise os alle hvordan det kan se ud, når en ny generation fører an, er Greta Thunberg Årets Person i 2019, siger chefredaktøren.

Fire andre kandidater var med i det sidste kapløb om at få titlen.

Det drejer sig om USA's præsident, Donald Trump, demonstranterne i Hongkong, whistlebloweren i den igangværende Ukraine-sag samt Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus.

I september protesterede millioner af demonstranter i op mod 185 forskellige lande med et budskab til verdens ledere om at gøre noget ved klimaforandringer.

- I årtier har forskere og aktivister forsøgt at få verdens ledere til at tage klimaforandringerne alvorlig. Men i år har en teenager på usandsynlig vis formået at få verdens opmærksomhed, skriver Time.

Andre har også fået fine titler

Time har også offentliggjort en række andre kåringer.

USA's kvindefodboldlandshold er Årets Atlet, og den amerikanske sanger og rapper Lizzo er Årets Entertainer.

"Embedsmænd" er som samlet begreb kåret som Årets Vogtere med henvisning til whistleblowere, mens Disneys administrerende direktør, Bob Iger, er kåret som årets forretningsperson. /ritzau/

Her kan du blive klogere på titlen Årets Person:

  • Titlen betegner en person, en gruppe, et land, en organisation eller en idé, der har sat et markant præg - positivt eller negativt - på året, der gik.

  • Traditionen med at kåre Årets Person begyndte i 1927, og titlen er tilfaldet statsledere og andre politikere, forretningsfolk og endda "computeren", "mænd og kvinder under 25 år" og "amerikanske forskere".

  • Oprindeligt var der tale om kåring af Man of the Year (Årets Mand), men i 1999 blev navnet ændret til det kønsneutrale Person of the Year.

  • Blandt tidligere kåringer er Adolf Hitler (1938), Josef Stalin (1939 og 1942), Martin Luther King (1963) og dronning Elizabeth II (1952).

  • Den første person, der blev kåret, var amerikaneren Charles Lindbergh i 1927. Han fløj samme år som den første solo over Atlanterhavet.

Kilde: Time.

/ritzau/