To timer lang maraton-tale: Trump tordnede mod Rusland-undersøgelse

Helt uden manuskript talte præsidenten til amerikanske konservative.

- Jeg kører helt uden manuskript lige nu, og det var sådan her, jeg blev valgt. Ved at tale uden manuskript.

I mere end to timer talte den amerikanske præsident, Donald Trump, i går på den amerikanske Conservative Political Action Conference (CPAC). Og manuskript mente præsidenten altså ikke, at der var brug for.

Se en bid fra Trumps tale i vidoen øverst.

I det, der er hans længste tale som præsident, brugte præsidenten store dele af sin taletid til de konservative aktivister på at tale dunder mod politiske modstandere - og personerne bag den undersøgelse, der skal afdække eventuelt samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland under valgkampen i USA i 2016.

Heksejagt

Specialanklager Robert Mueller, der står i spidsen for undersøgelsen, forventes snart at fremlægge undersøgelsens resultater. Og det huer ikke præsidenten:

- Nu venter vi på en rapport, der er lavet af mennesker, som ikke er folkevalgte.

- Desværre er det sådan, at man sætter de forkerte mennesker i nogle enkelte stillinger, og de lader folk blive længe, som ikke burde være der. Og lige pludselig prøver de at komme af med dig med en masse 'bullshit', sagde Trump i talen.

I billedserien her kan du se et udvalg af dem, Trump angreb i sin tale:

  • Specialanklager Robert Mueller står i spidsen for Ruslands-undersøgelsen. Trump langede ud efter ham i sin tale og underminerede ham ved at understrege, at han ikke er folkevalgt. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)
  • USA's vicejustitsminister, Rod Rosenstein, var manden, der udpegede Mueller til at stå i spidsen for Ruslands-undersøgelsen. Han fik også hårde ord med på vejen. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)
  • Trump gjorde i sin tale grin med tidligere justitsminister Jeff Sessions. Det var særligt Sessions' accent og hans handlinger i forbindelse med Ruslands-undersøgelsen, Trump var ude efter. Trump fyrede Sessions som justitsminister i november. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)
  • Kongresmedlemmet Alexandria Ocasio-Cortez og senatoren Ed Markey har foreslået en såkaldt 'Green New Deal', der både skal øge USA's indsats over for klimaforandringer og økonomisk ulighed. Trump kaldte planen "den skøreste plan" og sagde, at "når vinden stopper med at blæse, så stopper jeres elektricitet". (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
  • Tidligere FBI-chef James Comey fik også en over nakken af præsidenten, der antydede, at Comey burde være blevet fyret allerede inden Trump blev præsident. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)
1 / 5

Han kaldte også undersøgelsen for en "uærlig heksejagt" og rasede mod Demokraterne i den amerikanske kongres, der ifølge Trump nu prøver at få lov at grave i hans privatøkonomi, fordi de ikke kan finde beviser for et samarbejde med Rusland.

Det var en joke

Til stor morskab for tilhørerne i salen adresserede han også sine egne udtalelser fra valgkampen i 2016, hvor han i en tale opfordrede Rusland til at finde og offentliggøre Hillary Clintons forsvundne mails. Noget, der ifølge præsidenten var "en joke".

Udtalelserne fik tilhørerne til at bryde ud i at råbe "lock her up" (lås hende inde, red.), der var et meget brugt vending vendt mod Clinton under valget. Den del af talen kan du se øverst i artiklen.

Trods den lange tale fik præsidenten også tid til at kramme det amerikanske flag. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

I løbet af den to timer lange tale fik Trump også rost sit eget topmøde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i slutningen af februar i Vietnam. Han understregede, at Nordkorea havde gjort store fremskridt og at landet har "en utroligt strålende fremtid" foran sig.

Desuden fandt han tid til at lange ud ud efter visse unavngivne medlemmer af den amerikanske kongres, der ifølge Trump "hader USA".

- Og I ved det godt. Og vi kan sætte navn på hver eneste af dem, hvis I vil, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk