Titusindvis demonstrerer mod Sydkoreas skandaleramte præsident

Præsident Park Geun-hye bliver beskyldt for at have ladet sig styre politisk af en dukkefører.

  • Demonstranter i Seoul kræver præsident Park Geun-Hyes afgang. EPA/JEON HEON-KYUN/POOL (Foto: © JEON HEON-KYUN/POOL, Scanpix)
  • Demonstranterne råber slagord og fylder gaderne. REUTERS/Kim Hong-Ji (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)
  • Skilte med teksten "Træd tilbage, Park Geun-hye." REUTERS/Kim Hong-Ji (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)
  • En stor collage af præsident Park Geun-hyes ansigt ses her i baggrunden under demonstrationen for hendes afgang. REUTERS/Kim Hong-Ji (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)
  • Præsidenten har i en tv-optræden undskyldt sin rolle i skandalesagen, men det har ikke opblødet stemningen. EPA/JEON HEON-KYUN (Foto: © Jeon Heon-kyun, Scanpix)
  • Præsidenten er blandt andet mistænkt for at have ladet sig manipulere af en veninde. EPA/JEON HEON-KYUN/POOL (Foto: © JEON HEON-KYUN/POOL, Scanpix)
  • Arrangørerne af demonstrationen forventer, at op mod en million sydkoreanere vil deltage i lørdagens demonstration. Politiet mener dog, at deltagertallet vil være tættere på 170.000. / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE (Foto: © Jung Yeon-je, Scanpix)
  • Her ses et udsnit af demonstrationen. / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE (Foto: © Jung Yeon-je, Scanpix)
  • Demonstranterne er blandt andet blevet kørt til Seoul i busser og tog. EPA/JEON HEON-KYUN (Foto: © Jeon Heon-kyun, Scanpix)
  • Præsidenten har omrokeret sin regering på grund af skandalesagen, men befolkningen kræver hendes afgang. EPA/JEON HEON-KYUN (Foto: © Jeon Heon-kyun, Scanpix)
1 / 10

Sydkoreanere i titusindvis demonstrerer her til morgen dansk tid mod deres skandaleramte præsident, Park Geun-hye.

Årsagen til protesterne lyder næsten som plottet til en film.

Præsidenten er mistænkt for at have ladet sig manipulere af en fortrolig veninde, som ifølge kritikerne har ageret dukkefører for præsidenten.

Det har kun føjet til mistanken, at veninden er datter af en afdød sektleder, og at hun er mistænkt for at have udnyttet sin adgang til magtens indercirkler til at presse firmaer som Samsung til at donere millionbeløb til fonde under hendes kontrol.

Demonstranterne kræver derfor præsidentens afgang. Der er ifølge internationale nyhedsbureauer sendt op mod 25.000 politibetjente på gaden for blandt andet at beskytte officielle bygninger i Seoul, der er destination for vrede demonstranter.

- Vi mærker vægten af den alvorlige, offentlige stemning, sagde talsmand for præsidenten Jung Youn-kuk fredag forud for demonstrationerne.

Ministre afsat

Der har været flere demonstrationer på grund af mistanken om, at præsidentens veninde og mentor, Choi Soon-sil, har redigeret Park Geun-hyes taler, haft adgang til fortrolige dokumenter og haft indflydelse på politiske udspil.

Præsidenten har i en kortfattet tale sendt på tv bekræftet, at hendes veninde har støttet hende i svære perioder og set taleudkast.

Under talen bukkede hun for at undskylde til befolkningen.

Sagen har allerede ført til afsættelsen af premierminister Hwang Kyo-ahn og finansminister Yoo Il-ho, mens veninden Choi Soon-sil er blevet tilbageholdt af politiet og sigtet for svindel og magtmisbrug, og otte banker er ifølge nyhedsbureauet AP blevet ransaget som led i efterforskningen.

Se optagelser fra demonstrationerne her (artiklen fortsætter under videoen):

Opfordrer til fredelige demonstrationer

Samtidig har præsident Park Geun-hye opgivet nogle af sine politiske beføjelser, men befolkningens højlydte krav om hendes aftrædelse er altså ikke aftaget i styrke.

Vicepremierminister Lee Joon-sik opfordrede på tv i går demonstranterne til ikke at ty til vold.

- Vi håber, at offentligheden vil samarbejde, så demonstrationen kan blive lovlig og fredelig, sagde han.

Park Geun-hye blev i 2012 valgt som Sydkoreas første kvindelige præsident, og der skal efter planen afholdes præsidentvalg næste år.

Se billeder fra den store demonstration øverst i artiklen.