Tjekkerne vælter lederen - men kun i et escape room

I et nyt spil kan tjekkerne få luft for deres frustrationer over upopulær premierminister

Pro-europæiske tjekker demonstrerede onsdag mod premierminister Andrej Babis og præsidenten Milos Zeman. (Foto: MARTIN DIVISEK © Scanpix)

En stor gruppe tjekker er utilfredse med landets premierminister, Andrej Babis. Det kom igen til udtryk under onsdagens store demonstrationer mod Babis i forbindelse med jubilæet for opstanden mod den sovejetiske invasion tilbage i 1968.

Udover de tilbagevendende demonstrationer mod rigmanden og populisten Babis, der blev premierminister i december 2017, og hvis regeringstid er blevet sværtet af politiundersøgelser og afsløringer af tvivlsomme forretningtmetoder, har hans modstandere i befolkningen nu en ny mulighed for at få afløb for deres frustrationer.

De kan ifølge The Guardian gennemføre et såkaldt escape room. Men i dette tilfælde gælder det om at fælde en grum diktator. Spillet forestiller at foregå i et Tjekkiet, der er blevet et diktatur. Der er indført dødsstraf for mindre økonomiske forbrydelser, og mindesmærker for Fløjlsrevolutionen i 1989, hvor kommunisterne blev væltet, er blevet destrueret.

Diktatur i Tjekkiet i 2023

Diktatoren har lukket de kritiske aviser, fjernet alle politiske modstandere og forretningskonkurrenter, og i stedet har han indsat familiemedlemmer til at lede de offentlige institutioner og flyttet centralbanken hjem til sig selv.

Spillet foregår i 2023, og hvis der skulle være nogen tvivl om, hvem diktatoren skal forestille, så har han fået navnet Bures.

Selvom han benægter det, var Bures ifølge domstolsafgørelser identisk med det dæknavn, som Babis var udstyret med, da han var meddeler for det hemmelige tjekkoslovakiske politi, mens kommunisterne var ved magten.

Forretningsmanden Andrej Babis er leder af populistpartiet ANO. Siden december 2017 har han været premierministeren. (Foto: David W Cerny © Scanpix)

Spillet går ud på at finde beviser, som kan fælde Bures og fjerne ham fra magten.

'Fang Bures' som escape room-spillet kaldes, var oprindeligt et brætspil. Det kom i kølvandet på valget i 2017, der endte med, at Babis' protestparti ANO dannede regering, selvom han var blevet beskyldt for at have svindlet sig til omkring 15 millioner kroner i EU-midler.

Siden har politiet opfordret til, at der bliver rejst tiltale mod Babis, men premierministeren afviser beskyldningerne, som han mener er politisk motiverede.

Finansieret uden indblanding

Det nye escape room-spil er lavet af de samme unge tjekker, som stod bag brætspillet, Josef Dvorak og Lukas Polak.

- Vores mål er at bruge underholdning til at få folk til at tænke over politik. Vi ønsker, at spillerne forholder sig kritisk og opmuntrer dem til at tjekke korrekte kilder, selvom de går imod deres egen politiske overbevisning, siger Dvorak, en 22-årig studerende og økonomisk rådgiver.

Han fastslår, at spillet er finansieret uden indblanding fra nogen form for politiske partier eller bevægelser, heller ikke Million Moments for Democracy, som står bag de seneste demonstrationer mod Babis.

- Men vi vil også gerne have, at folk griner, fordi den bedste måde at få dem til at tænke, er ved at ramme dem gennem følelserne. Jeg synes, at det virker.

Et hit blandt politikere

Hold på op til seks spillere betaler 1.499 tjekkiske koruna pr. spil (430 kroner, red.), hvor de har en time til at finde beviser mod Bures.

Escape room-spillet er blevet et hit - også blandt politikere fra oppositionen som eksempelvis Ivan Bartos, der er leder af det liberale Piratparti. Bartos og hans gruppe var dog halvanden time om at knække koden og finde beviserne.

- Når man kan lave den slags spil uden at blive forfulgt, sådan som vi ser det i Kina eller i Rusland, så beviser det, at demokratiet stadig virker i Tjekkiet.

Facebook
Twitter