Tjekkiet anklager velkendte russiske agenter for eksplosion på våbenlager - udløser diplomatisk krise

Sagen om en eksplosion i 2014 har fået både Tjekket og Rusland til at udvise diplomater med kort varsel.

Disse to mænd, som også er anklaget for et giftdrabsforsøg i England i 2018, er nu eftersøgt af Tjekkiet for at have sprunget et våbenlager i luften i 2014. (Foto: handout © Scanpix)

Diskussionen om, hvem der stod bag en eksplosion på et afsides våbenlager i en skov i Tjekket i 2014 har udløst en diplomatisk krise mellem Rusland og Tjekkiet.

Det var nemlig to agenter fra det russiske militærs efterretningstjeneste (GRU), der stod bag eksplosionen – de selv samme to, som er blevet anklaget for et giftdrabsforsøg på en tidligere russisk spion i Salisbury i England i 2018.

Det hævder i hvert fald de tjekkiske myndigheder, som lørdag gik ud med meldingen om, at man efter flere års efterforskning af eksplosionen nu var klar til at udpege to formodede gerningsmænd.

I samme åndedrag udviste de tjekkiske myndigheder 18 russiske diplomater, som den lokale efterretningstjeneste har identificeret som værende hemmelige agenter, der mistænkes for at være involveret i hændelsen fra 2014.

Hvad skete der i oktober 2014?

To personer mistede livet, da 50 ton ammunition eksploderede på et afsidesliggende våbenlager i luften i skoven Vrbětice i Tjekkiet i den 16. oktober 2014.

I første omgang troede man, at eksplosionen var et tragisk uheld.

Men ifølge de tjekkiske myndigheder har man nu efter årelang efterforskning rettet skytset mod to mistænkte: GRU-agenterne Alexander Miskin og Anatoly Chepigov – de to mænd, som også er anklaget for at stå bag forgiftningen af den tidligere russiske dobbeltagent Sergei Skripal og hans datter Julia.

De blev forsøgt dræbt med den sovjetiske nervegift Novichok i Salisbury i England i 2018.

Det var efterforskningsgruppen Bellingcat, der i efteråret 2018 identificerede den sande identitet på de to russiske agenter. Forud for det var de blevet efterlyst af britisk politi under deres dæknavne, Ruslan Boshirov og Alexander Petrov.

Efterfølgende stod de to frem under netop disse dæknavnene i et aparte interview med det russiske medie Russia Today. Her afviste de al skyld og hævdede blandt andet, at de var sportsdiætister, der havde besøgt Salisbury for at se spiret på byens katedral.

Du kan se et uddrag af interviewet her:

De samme ansigter

Med afsløringen i Skripal-sagen fulgte billederne af de to mistænkte, som til forveksling lignede de to ukendte mænd, som havde fået bevilget adgang til våbenlageret i den tjekkiske skov i oktober 2014.

Inden besøget havde den virksomhed, der drev lageret, modtaget en anmodning per email – tilsyneladende fra Tajikistans nationalgarde – om en inspektion af våbenlageret. Vedhæftet emailen var scanningerne af to pas tilhørende to mænd ved navn Ruslan Tabarov og Nicolaj Popa fra henholdsvis Tajikistan og Moldova.

Her ses de to mistænkte på overvågningsbilleder taget af politiet i London i marts 2018. De to er sigtet in absentia i Storbritannien for deres rolle i forgiftningen af Sergeij Skripal og hans datter. (Foto: Metropolitan Police © (c) Ritzau Scanpix)

Det viste sig, at pasbillederne matcher billederne af de to russiske GRU-agenter, Chepiga og Mishkin, der står anklaget for giftangrebet i Salisbury.

Ifølge de tjekkiske myndigheder ankom de to mænd til Tjekkiet fra Moskva den 11. oktober 2014 og tog ophold i byen Ostrava nær våbenlageret den 13.

Den 16. eksploderede våbenlageret og samme dag forlod de to landet og rejste til Moskva via Wien.

Myndighederne tror, at de besøgte våbenlageret i mellemtiden, men man har ingen håndfaste beviser, da alt blev ødelagt i eksplosionen.

Den forgiftede våbenhandler

Da eksplosionen fandt sted indeholdt lageret tilsyneladende våben og ammunition, der tilhørte en bulgarsk våbenhandler ved navn Emilian Gebrev.

Han leverede blandt andet våben og ammunition til den ukrainske hær, da krigen i Østukraine i efteråret 2014 var på sit højeste. Det kan dog ikke bekræftes, at det, der lå på lager, da eksplosionen fandt sted, var på vej til Ukraine.

Gebrev blev et halvt år senere forgiftet i den bulgarske hovedstad, Sofia. Ifølge den bulgarske anklagemyndighed opholdt der sig samtidig tre undercover GRU-agenter på et hotel overfor Gebrevs kontor. Det skriver The Guardian.

Ifølge det britiske medie har GRU længe været mistænkt af vestlige efterretningstjenester for at stå i forbindelse med forgiftningen af Gebrev, men det er første gang, at organisationen også bliver forbundet til eksplosionen i Tjekkiet.

På udenrigsministrenes dagsorden

Ifølge Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, har myndighederne fundet "klare beviser", der forbinder GRU-agenterne til eksplosionen.

- VI har god grund til at mistænke involveringen af GRU-agenter fra 29155-enheden i eksplosionen på våbenlageret i Vrbetice i den østlige del af landet. Eksplosionen forårsagede stor materiel skade og udgjorde en alvorlig trussel mod de lokales liv, men først og fremmest dræbte den to af vores borgere, fædre til familier, lyder det ifølge The Guardian fra premierministeren.

Tjekkiets udenrigsminister, Jan Hamacek (t.v.) og premierminister, Andrej Babis (t.h) under lørdagens pressemøde, hvor de fremsatte anklagerne mod de to russiske agenter og samtidig udviste 18 russiske diplomater. (Foto: MARTIN DIVISEK © Scanpix)

Tjekkiet har videregivet sine informationer til sine allierede i Nato og EU, og anklagerne mod Rusland vil blive diskuteret på et udenrigsministermøde i EU senere i dag.

Fra USA lyder meldingen, at man står ved Tjekkiets side. USA har for få dage siden udvist 10 russiske diplomater og indført sanktioner i forbindelse med et hackerangreb sidste år rettet mod Ukraine og indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Rusland: Anklager er en fjendtlig handling

Rusland har på det kraftigste afvist samtlige anklager fra Tjekkiet. Samtidig er 20 tjekkiske diplomater er blevet bedt om at forlade Rusland inden midnat.

Det russiske udenrigsministerium kalder anklagerne for ”hidtil usete” og en ”fjendtlig handling”.

- I deres ønske om at tilfredsstille USA set i lyset af de seneste amerikanske sanktioner overfor Rusland, har de tjekkiske myndigheder med dette træk overgået deres herrer på den anden side af havet, lød det ifølge BBC i en udtalelse.

Reaktionen fra Rusland er hård, fortæller DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Selv i diplomathenseende er det en meget vred reaktion, siger hun om Rusland, som også har kaldt det ”kuriøst”, at Tjekkiet afslører anklagerne, få dage inden EU's udenrigsministre skal mødes i Bruxelles.

Demonstranter på gaden foran den russiske ambassade i Prag i går. (Foto: Michal Cizek © Scanpix)

En form for krigshandling

Anklagerne har sat en stopper for det ellers funktionsdygtige forhold mellem de to lande. Fra Tjekkiets side ser man nemlig det ikke kun som en politisk indblanding, men som en form for krigshandling, fortæller Matilde Kimer.

- Der døde to mænd i den her eksplosion. Vinduerne blev sprængt ind i bygningerne rundt omkring, inklusiv på skoler. Der kunne være kommet mange flere til skade. Så det er meget mere håndterbart fjendtligt, end hvis man for eksempel fører informationskrig online.

Af samme grund kan afsløringerne også komme til at udløse endnu større diplomatiske problemer for Rusland - måske endda på højde med dem man så efter forgiftningen af Skripal-familien i 2018, vurderer Matilde Kimer.

- Det her er så langt et skridt forbi den politiske indblanding, som store dele af den vestlige verden ellers anklager Rusland for. Her har vi at gøre med efterretningsagenter, der udfører reel sabotage, hvor europæiske borgere er blevet slået ihjel. Og hvis vi kigger på, hvor markante reaktionerne var ved Skripal-forgiftningen, hvor en uskyldig kvinde også mistede livet, så kan det godt være, at vi skal forvente lignende kollektiv fordømmelse, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk