Tjekkiets leder fortryder hurtig åbning af samfundet: 'Jeg lod mig rive med'

Premierminister Andrej Babis erkender at have handlet forkert.

Iføllge Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, begik regeringen en fejl, da den lempede corona-restriktioner før sommeren. (Foto: Government Of The Czech Republic © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, indrømmede mandag, at hans regering begik en fejltagelse, da den lempede coronarestriktioner før sommeren.

Hans erkendelse af at have handlet forkert kommer på et tidspunkt, hvor regeringer mange steder i Europa kæmper mod en ny bølge af coronavirus.

- Jeg lod mig rive med af udsigten til den kommende sommer og den almindelige stemning i landet. Det var en fejl. Og jeg vil ikke gøre det igen, siger Babis i en tv-tale.

Efter at have bekæmpet pandemien effektivt i en periode tidligt på året med rettidige indgreb som obligatoriske mundbind udendørs, så blev mange restriktioner fjernet før sommerferien.

Tjekkiet registrerede torsdag et rekordhøjt antal nye tilfælde. 3.130 nye smittede blev konstateret i løbet af et døgn.

Og alene i september er det samlede antal smittede fordoblet.

Hurtigst stigende smitte i Europa

Ifølge de tjekkiske sundhedsmyndigheder er flere end 50.000 personer konstateret smittede med coronavirus, siden virusset ramte landet i begyndelsen af året. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge indenrigsminister Jan Hamacek er Tjekkiet nu et af de lande i EU, som oplever den hurtigste stigning i nye smittede.

- Situationen er alvorlig. Eksperter siger, at hvis vi når over 120.000 nye smittetilfælde per måned, begynder vi at løbe tør for hospitalssenge. Vi vil gøre, hvad vi kan for at undgå det, siger Jan Hamacek.

Den negative udvikling fik mandag sundhedsminister Adam Vojtech til at gå af. Han blev med det samme erstattet af epidemiolog Roman Prymula, som har hjulpet med at koordinere regeringens tiltag mod coronavirus.

I alt 521 er døde med coronavirus i Tjekkiet.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter