Tjekkisk premierminister om Vestager: Der er desværre nogle lande, der er imod hende

Intet er afgjort om fordelingen af EU-topposterne på topmødets tredjedøgn.

Margrethe Vestager (R) er stadig i spil til en EU-toppost. Men ikke alle bakker op om hende ved forhandlingsbordet i Det Europæiske Råd. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den radikale Margrethe Vestager er fortsat i spil til en af EU’s absolutte topposter.

Det var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun ankom til det ekstraordinære EU-topmøde tidligere på dagen.

Her skal EU’s 28 stats- og regeringschefer for tredje dag i træk se, om de kan blive enige om, hvem der skal stå i spidsen for EU’s magtfulde institutioner, heriblandt Europa-Kommissionen, i de kommende år.

- Hun er den danske kandidat i lidt forskellige udgaver, sagde statsministeren til pressen.

Men ifølge den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, er det ikke alle stats- og regeringschefer, der bakker op om den danske konkurrencekommissær.

- Desværre er der nogle lande, der er imod hende. Og en kollega fortalte mig, at Europa-Parlamentet ikke vil støtte hende, sagde han.

Rollefordelingen er sådan, at Europa-Parlamentet skal godkende den kommissionsformandskandidat, som stats- og regeringscheferne ender med at indstille.

Derfor kan det blive et problem, hvis Margrethe Vestager, der er den liberale ALDE-families spidskandidat til formandsposten, ikke møder opbakning blandt et flertal af europaparlamentarikerne.

- Men hun ville være perfekt, tilføjede Andrej Babis, hvis parti er en del af ALDE-familien, inden han gik ind til mødet.

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, ser gerne Margrethe Vestager som ny kommissionsformand.

Mange opkald og beskeder

Intet er nemlig afgjort, selvom topmødet, der gik i gang søndag aften klokken 18.00, nu har taget hul på sit tredje døgn.

Det skulle egentlig være gået i gang klokken 11.00, men er nu flere gange blevet udskudt, senest til klokken 15.15. Der er nemlig brug for flere møder i enerum mellem de enkelte stats- og regeringschefer og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der skal prøve at få kabalen til at gå op.

Ifølge den hollandske premierminister, Mark Rutte, er der blevet foretaget "en masse telefonopkald og sendt en masse beskeder", siden topmødet i går blev afbrudt efter 18 timers forhandlinger.

Og det kan det meget vel "tage lidt tid", før en fordeling af topposterne, ikke mindst formanden for Europa-Kommissionen, kan falde på plads.

- Jeg håber, at vi langt om længe kan finde opbakning til en eller anden, og at det ske i samspil med, hvordan de resterende poster vil blive fordelt, sagde han ifølge Politico, da han ankom til topmødet.

Derfor er formanden for Europa-Kommissionen vigtig.

Merkel: 'Alle skal bevæge sig lidt'

Den finske premierminister, Antti Rinne, ville ikke spekulere i eventuelle navne, da han ankom til topmødet. Men han var dog lidt optimistisk om de næste timer.

- Jeg håber, vi kan blive enige i løbet af eftermiddagen, sagde han til pressen.

Tysklands kansler, Angela Merkel, er en af hovedspillerne i fordelingen af topposterne. Og hun understregede, da hun ankom, at ”alle skal bevæge sig lidt”, hvis der skal landes en topjob-pakke i dag.

Den tyske kansler har længe kæmpet for sin landsmand Manfred Weber til posten som kommissionsformand.

Han er den formelle spidskandidat til det magtfulde job for Europas kristenkonservative partifamilie, EPP. Men der har længe været stor modstand imod ham, blandt andet fra den franske præsident, Emmanuel Macrons, side.

Og i sidste uge satte Angela Merkel sig sammen med Emmanuel Macron og et par andre EU-ledere for at finde en alternativ løsning.

I sidste uge prøvede den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel, at finde en løsning. Men den blev afvist i går. (Foto: DOMINIQUE JACOVIDES © Scanpix)

Alle muligheder i spil

Her blev de enige om at give Manfred Weber formandsposten for Europa-Parlamentet, der også er en af topposterne, der skal fordeles. Posten som kommissionsformand skulle i stedet gå til hollandske Frans Timmermans, der er spidskandidat for den socialdemokratiske partifamilie.

Den løsning blev dog skudt ned i går, heriblandt fra Angela Merkels egen kristenkonservative partifamilie. De mener, at de har førsteret til den magtfulde post som kommissionsformand, da familien samlet set er den største i Europa.

Derudover er flere østeuropæiske lande som Polen og Ungarn samt Italien imod Frans Timmermans på den post, og derfor er alle navne og muligheder stadigvæk i spil i dag.

Den lettiske premierminister, Krisjanis Karins, var en af de konservative ledere, der i går afviste Angela Merkels og Emmanuel Macrons kompromisplan. Han tror, der for alvor er brug for at ryste posten og tænke i alternative løsninger.

- Vi skal sikre os, at der er politisk, geografisk og kønsmæssig balance. Hvis vi kan finde frem til det, vil det fungere, sagde han inden topmødet og understregede, at løsningen skal ”forene Europa og ikke splitte”.

Et af de navne, der nu bliver nævnt som ny kommissionsformand, er Tysklands tidligere udenrigsminister, den konservative Ursula von der Leyen.

- De kandidater, der er blevet foreslået indtil videre, har ikke den forenende effekt, så vi bliver nødt til at udvide vores horisont, sagde han.

Det er uvist, hvornår topmødet slutter.

FacebookTwitter