Tjernobyls kæmpe-kuppel indviet

Ukraine vil lokke flere turister til området, der blev ramt af historiens værste atomkraftulykke.

Natten til lørdag den 26. april 1986 indtraf det, som stadig i dag betegnes som verdens største atomkraftulykke, da en reaktor i Tjernobyl-værket i Ukraine eksploderede.

Omkring 300.000 mennesker blev tvunget væk fra deres hjem, og millioner af mennesker blev udsat for radioaktiv stråling.

Hvor mange, der døde, bliver stadig diskuteret heftigt. Ifølge officielle tal omkom 31 mennesker ved selve eksplosionen på atomkraftværket, men det anslås af blandt andet Greenpeace, at flere hundredetusinde kan være døde som følge af det radioaktive nedfald.

Sådan så det ud ved Tjernobyl-atomkraftværket umiddelbart efter katastrofen den 26. april 1986. (Foto: STRINGER/RUSSIA © Scanpix)

Netop nu er mange optaget af atomulykken på grund af HBO's miniserie "Chernobyl", hvilket betyder, at turister strømmer til området.

Og fremover skal Tjernobyl lokke endnu flere turister til, hvis det står til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyy.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskiy, til ceremonien ved Tjernobyl, hvor den nye kuppel over den ødelagte reaktor blev indviet. Præsidenten håber, at endnu flere turister vil lægge vejen forbi området, der for 33 år siden blev ramt af verdens største atomkatastrofe. (Foto: handout © Scanpix)

Han har underskrevet et dekret, der blandt andet indeholder planer om nye stier, ophævelse af forbuddet mod at filme og forbedret mobildækning i området.

- Tjernobyl har været en negativ del af Ukraines "brand". Nu skal det ændres. Vi skal vise dette sted til verden: til videnskabsfolk, økologer, historikere og turister, sagde Volodymyr Zelenskyy, da han underskrev dekretet onsdag.

Kæmpe-kuppel indviet

Samtidig er den gigantiske kuppel, som indkapsler den ødelagte reaktor på atomkraftværket, blevet indviet. Kuplen beskrives som den største flytbare struktur, der nogensinde er bygget.

Den kæmpemæssige metalkuppel indkapsler resterne af reaktor nummer 4, som eksploderede ved katastrofen i 1986. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)

Kuplen har faktisk stået færdig siden 2016, men blev først indviet i denne uge. Den skal forhindre, at radioaktiv stråling gennem det kommende århundrede skal sive ud af atomkraftværket.

Ved ulykken blev der udløst mere end 400 gange så meget radioaktiv forurening som ved atombomben over Hiroshima i 1945.

Journalister og embedsfolk besøger den kæmpemæssige kuppel. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)

Den gigantiske metalkonstruktion har navnet New Safe Confinement og har kostet 1,5 milliarder euro at opføre.

Den er 275 meter bred og 108 meter høj. Med den størrelse betyder det, at Notre Dame-katedralen i Paris ville kunne dækkes af kuplen. Og med en vægt på 36.000 ton er den tungere end Eiffeltårnet.

Det er det franske selskab Novarka, der har stået for udførelsen af metalkonstruktionen.

Facebook
Twitter