Tjetjener i Danmark med i oprørsregering

Tjetjeniens talsmand i Danmark, Usman Fersauli, er udnævnt til udenrigsminister i en tjetjensk oprørsregering. I den sidder også terroristen Sjamil Basajev.

Usman Fersauli er udnævnt til udenrigsminister i en tjetjensk oprørsregering. (© DR)

Tjetjeniens talsmand i Danmark, Usman Fersauli, er udnævnt til udenrigsminister i en tjetjensk oprørsregering, som også Sjamil Basajev er blevet medlem af.

Basajev var med til at organisere sidste års terroraktion på en skole i den russiske by Beslan, der kostede over 330 livet. De fleste var børn. Basajev stod også bag gidseltagningen i et teater i Moskva i oktober 2002, der kostede alle gidseltagerne og knap 130 teatergæster livet.

SF's formand Villy Søvndal, der støtter tjetjenernes kamp mod Rusland, siger til Politiken, at tjetjenerne skal holde deres sti fuldstændig ren.

- Der findes ingen undskyldning for at slå uskyldige børn ihjel, så det er en fejl at gå med i den regering, siger Villy Søvndal.

Men Fersauli afviser, at han svigter sin afstandtagen fra terrorisme ved at gå i regering med Basajev:

- Det ændrer ikke vores linje. Basajev vil ikke blande sig i udenrigspolitik.

Feraauli hævder også, at Basajevs deltagelse i regeringen er udtryk for at han er bragt under kontrol.

Den tjetjenske talsmand i London, Akhmed Sakajev, bliver kulturminister og viceministerpræsident i regeringen.

Den nye regering ledes af Abdul-Halim Sadulajev, der er udnævnt som præsident efter Aslan Maskadov, der blev dræbt under et russisk angreb for et halvt år siden.

Facebook
Twitter