Tjetjenien benægter homo-jagt: 'De eksisterer slet ikke her'

En russisk avis skriver, at homoseksuelle i Tjetjenien bliver dræbt, mishandlet og anholdt.

En talsmand for den tjetjenske republiks leder, Ramzan Kadyrov, afviser anklagerne med henvisning til, at der slet ikke findes homoseksuelle i Tjetjenien. (Foto: STRINGER/RUSSIA © Scanpix)

Flere end 100 tjetjenske mænd, der enten er homoseksuelle eller mistænkes for at være det, er blevet anholdt i Tjetjenien.

De skal desuden være blevet mishandlet, ligesom mindst tre drab angiveligt er blevet bekræftet. Det skriver den russiske avis Novaya Gazeta.

Avisen baserer sine påstande på anonyme kilder i blandt andet det tjetjenske indenrigsministerium samt i republikkens leder, Ramzan Kadyrovs, administration. Derudover har avisen også kilder i den tjetjenske gren af efterretningstjenesten FSB, hos republikkens offentlige anklager samt lokale LGBT-aktivister.

Fra de lokale myndigheders side afvises beskyldningerne med henvisning til, at der slet ikke findes homoseksuelle i Tjetjenien, og at der derfor er tale om ”løgne og misinformation”.

- Du kan ikke tilbageholde og retsforfølge mennesker, som ganske enkelt ikke eksisterer i republikken, har talsmand for republikkens leder, Ramzan Kadyrov, forklaret til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Martin Iversen Christensen er talsperson på det internationale område for LGBT Danmark, og ifølge ham er der ikke bare tale om vandrehistorier.

- Det, jeg har læst og hører fra organisationer som ILGA, er, at det altså rent faktisk er mere end bare rygter, siger han.

- Det er jo forfærdeligt for de mennesker, der oplever behandlingen, og det er et brud på deres menneskerettigheder.

Martin Iversen Christensen kalder de seneste historier endnu et eksempel på et regime, der ikke tolerer forskelligehed.

- Det er samtidig et eksempel på, at regeringen har et slags terrorregime i Tjetjenien, der slår ned på alle grupper, der ikke er mainstream.

- Enhver person vil jage sådanne mennesker

Den lokale aktivist, Kheda Saratova, der er en del af Kadyrovs råd for menneskerettigheder, forklarer ifølge The Guardian, at han aldrig har hørt om anholdelser af homoseksuelle.

- I vores tjetjenske samfund, vil enhver person, som respekterer vores traditioner og kultur jage sådanne mennesker uden nogen hjælp fra myndighederne og gøre alt for at sikre, at sådan et menneske ikke eksisterer i vores samfund, skal han have forklaret til en russisk radiostation.

Fra den anerkendte tænketank International Crisis Group forklarer projektleder i Rusland, Ekaterina Sokirianskaia dog, at hun inden for de seneste ti dage har modtaget bekymrende informationer om sagen.

- Jeg har hørt om, at det sker i Grosnij (hovedstaden i Tjetjenien, red.), uden for Grosnij og for mennesker af meget forskellige alder og profession, siger hun til The Guardian.

LGBT-organisation kræver undersøgelse

Den europæiske organisation ILGA, der arbejder for homoseksuelles rettigheder, skriver på sin hjemmeside, at den er stærkt bekymret over påstandene i Novaya Gazeta.

- Grundet den generelle menneskeretssituation i regionen og de dystre forhold for LGBT-mennesker selv før denne krise, er det enormt svært at overvåge, hvad der foregår, skriver organisationen i en meddelelse.

Her opfordrer ILGA desuden til, at der sættes en stopper for volden mod LGBT-samfundet, at de anholdte frigives samt en ordentlig efterforskning af de ”vilkårlige anholdelser, torturering og udenretslige drab på (formodede) homo- og biseksuelle mænd i Tjetjenien”.

En LGBT-organisation i Sankt Petersborg har nu etableret en anonym hotline for homoseksuelle i Tjetjenien, hvor de kan få hjælp til at evakuere republikken.

Facebook
Twitter