Tjetjenien: Putin fik 107 pct. af stemmerne

Valgsnyd ved det russiske valg bliver mere og mere åbenlyst.

Vladimir Putin (Foto: Alexandr Nemenov © Scanpix)

Da Putin første gang blev præsident tilbage i 1999 erklærede han krig mod oprørere i den tidligere sovjetrepublik Tjetjenien. Flere gange siden er der meldt om grufulde kampe mellem russerne og tjetjenerne, der ønsker en selvstændig republik.

Men skal man tro officielle tal, er gammel nag lagt bag sig, for Vladimir Putin løb med hele 99,82 procent af stemmerne i delstaten, mens den kommunistiske modstander måtte nøjes med sølle 0,04 procent af de tjetjenske stemmer.

Noget tyder dog på, at tallene er langt fra sandheden og tættere på de mange beskyldninger om valgsnyd.

1 stemme til modstander

I hovedstaden Groznys valgkreds nr. 451 fik Putin 1482 stemmer, mens kommunistlederen Gennady A. Zyaganov fik en enkelt stemme.

Der er bare lige det ved stemmetallet, at kun 1389 vælgere er registreret, hvilket betyder, at Putin sprænger alle rammer og opnår hele 107 procent af stemmerne.

- Hør, der er noget, som ikke stemmer her, lød det efterfølgende fra den valgtilforordnede ifølge NY Times.

Fragtet rundt i busser

Andre steder i Tjetjenien blev vælgere helt åbenlyst kørt rundt i minibusser fra valgsted til valgsted for at afgive deres stemmer igen og igen.

- Hvis vores leder har brug for, at vi stemmer, så stemmer vi. Og vi gør det helhjertet, sagde en vælger - ifølge New York Times helt uden entusiasme.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter