Tørke i Norge: Landmænd slagter køer i desperation

Hundredvis af norske landmænd mangler foder og flere risikerer at gå konkurs.

Den norske landmand Ståle Hansen må sende halvdelen af sin kalvebesætning til slagteren, fordi han ikke har nok foder til dem.

Norsk landbrug er ramt af den værste tørke siden 1947.

Flere og flere norske landmænd har ligesom i Danmark desperat brug for foder til deres køer og får, for tørken har gjort det svært at få fat i grovfoder som græs og halm.

Ståle Hansen er landmand i Sydnorge, og han sender nu halvdelen af sin kalvebesætning til slagteren, fordi han ikke har nok foder til dem.

- Det er jo helt forfærdeligt at se så mange fine kalve her nu, som kunne være blevet avlsokser, siger han til NRK.

Slagtere kaldt hjem fra ferie

Ståle Hansen er ikke den eneste landmand, der ser sig nødsaget til at slagte sine køer.

Flere norske landmænd er så desperate, at de nu ringer slagtere hjem fra ferie, så de kan få slagtet deres køer.

Sådan lyder det fra Nikolai Skulberg, direktøren for andelsselskabet Nortura, som ejes af 20.000 norske landmænd:

- Vi har genåbnet tre slagterier, som ellers holdt sommerferielukket, og vi har øget kapaciteten på vores største slagteri, så betydelige mængder af køer og får kan slagtes, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

I Danmark har tørken ifølge slagteriet Friland, som er et datterselskab i Danish Crown, også betydning for økologiske landmænd, der må sende flere kvæg til slagtning.

- Vi har i øjeblikket dobbelt så mange dyr til slagtning som normalt på det her tidspunkt af året. Det er meget usædvanligt, siger Henrik Biilmann, direktør for Slagteriet Friland, til ritzau.

Risikerer at gå konkurs

Selvom det naturlige grovfoder midlertidigt kan erstattes med kraftfoder, som produceres på fabrikker, så kan dyrene ikke leve af det hele sommeren.

En mulighed er derfor, at landmændene slagter køerne nu og fryser kødet ned og sælge det senere, men ifølge Nikolai Skulberg oplever flere bønder oplever, at hele deres livsværk bliver ødelagt.

- Ogi sidste ende kan det her betyde, at bønderne går konkurs, siger Nikolai Skulberg.

Landmænd hjælper hinanden

Jørn Erik Toppe, som er landmand i Bergen, har startet en onlineportal, hvor norske landmænd kan registrere sig, hvis de mangler foder.

- Over 800 landmænd har registreret sig, og de fleste mangler foder. Men der er også en del, der har noget til overs, og som gerne vil hjælpe, fortæller Jørn Erik Toppe.

Det er især Sydnorge, som er ramt af tørken, og meget af hjælpen må derfor komme nordfra.

Og det er et problem, fordi markerne i nord ikke er klar til at blive høstet endnu.

- Det er først, når de er helt færdige med at høste, at vi ved, hvor meget foder vi kan få, og hvor mange vi kan hjælpe, siger han.

Den norske regering har også sat en række tiltag i gang, som skal hjælpe landmændene. I går fjernede de blandt andet toldenimport af hø og halm.

Facebook
Twitter