Toni og 349 andre landmænd i traktor-protest mod Spaniens regering

Catalanske landmænd forsøger at blokere centraladministrationens bygninger i Catalonien.

Catalanske landmænd protesterer med medbragte traktorer for deres ret til at stemme ved søndagens valg om uafhængighed i Catalonien. 350 landmænd og dertilhørende traktorer er på vej til Barcelona for at blokere for indgangene til centralregeringens bygninger i den catalanske hovedstad.

”Vi vil stemme,” råber landmændene, der kommer fra en bred baggrund af landbruget. På flere af traktorerne vejrer det catalonske flag.

Valget på søndag har fået regeringen i Madrid og det Catalanske selvstyre på kollisionskurs.

Den spanske civilgarde har anholdt 14 catalanske embedsmænd, ligesom politiet og anklagemyndigheden arbejder fokuseret for at forhindre den praktiske afvikling af afstemningen. FN er også kommet på banen i sagen. I en meddelelse kritiserer to menneskerettighedseksperter fra FN nemlig den spanske regering.

Landmand: Det handler om retten til at stemme

Landmanden Toni Valera er en af de 350, der er på gaden for at protestere. Ifølge ham handler protesterne ikke længere blot om spørgsmålet om uafhængighed, efter at de spanske myndigheder har beslaglagt stemmesedler, valglister og stemmebokse, ligesom hjemmesider forbundet til afstemningen er blevet lukket af myndighederne.

- Vi er her, fordi den spanske regering overtræder vores menneskerettigheder som at udtrykke os og stemme og til at forsamle os i gaderne og protestere. Så vi vil vise både den spanske og catalanske regering, hvad vi vil og selvfølgelig kræve, at vores menneskerettigheder bliver overholdt, siger han og fortsætter:

- Lige nu vil jeg have lov at stemme. Lige nu er det ikke et spørgsmål om ja eller nej til uafhængighed, det centrale er at kræve retten til at stemme og til at sige sin mening. Og som jeg sagde, har de (den spanske regering, red.) forbudt os at udtrykke os. Så det kræver vi, siger Toni Valera.

50 af landmændene er allerede ankommet til Barcelona. I alt ventes 350 i landbruget at deltage i protesten. (Foto: © Sune Gudmann Christiani)

Tror du afstemningen på søndag vil blive gennemført?

- Det håber jeg, fordi det er vores ret, og det er hvad vi ønsker. Vi vil udtrykke os. Det er hævet over spørgsmålet om uafhængighed eller ej. Og de lukker munden på os med magt.

Personligt er Toni Valera ikke et øjeblik i tvivl om, hvor han vil sætte sit kryds på søndag.

- Jeg stemmer for uafhængighed, fordi det er det bedste for Catalonien. De giver os ikke nok igen for de penge, vi betaler til Spanien, i form af investeringer i infrastruktur, motorveje, jernbaner og andet. Så uafhængighed fra Spanien vil give os et bedre liv, både økonomisk, socialt og kulturelt, siger han.