Top-demokrat om Trumps kompromisforslag: Det kommer ikke gennem Senatet

Demokraterne fastholder i dag afvisningen af præsidentens forslag til en budgetaftale.

Senator Chuck Schumer er Demokraternes leder i Senatet. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Der er ikke meget håb for, at det kompromisforslag, som den amerikanske præsident Donald Trump fremlagde i går, kommer til at standse den budgetkrise, der nu har plaget USA i 29 dage.

Det står klart, efter at den demokratiske senator Chuck Schumer, Demokraternes leder i Senatet, i dag udtaler til nyhedsbureauet AP, at præsidentens forslag formentlig vil blive blokeret i Senatet.

Lignende udmelding lød fra Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i går - allerede inden præsidenten havde præsenteret sit forslag.

- Demokraterne havde håbet på, at præsidenten endelig var klar til at genåbne den offentlige sektor og bevæge sig fremad med en tiltrængt diskussion om grænsebeskyttelse.

- Desværre lader det til, at hans forslag er en samling af tidligere afviste initiativer, som hver især er helt uacceptable, og som samlet set ikke repræsenterer en troværdig indsats for at genoprette sikkerheden i folks liv.

Noget for noget

Kompromisforslaget, der har til formål at få demokraterne til at acceptere finansieringen på 5,7 milliarder dollar af en grænsemur mod Mexico, indeholder blandt andet en udvidet beskyttelse af de 700.000 såkaldte 'dreamers' - unge mennesker, der er blevet bragt illegalt ind i USA som børn.

Samtidig indeholder forslaget 800 millioner dollars til humanitær assistance, lige som der skal afsættes yderligere 805 millioner dollars til teknologi, der kan opspore illegale stoffer.

Det vil komme til afstemning i Senatet på tirsdag.

Præsident Donald Trump havde i dag blandt andet dette at sige om demokraternes afvisning:

- Nancy Pelosi og nogle af demokraterne afviste mit forslag i går, før jeg overhovedet var begyndt at tale. De ser ikke kriminalitet og narkotika, de ser kun 2020 (hvor det næste præsidentvalg bliver afholdt, -red.) - hvor de ikke kommer til at vinde! Bedste økonomi! De burde gøre det rette for nationen og lade folk komme tilbage på arbejde, skriver han på Twitter.

Sagen kort

  • USA lukkede 25 procent af statsapparatet ned natten til den 22. december, efter det stod klart, at republikanere og demokrater ikke kunne nå til enighed om en budgetaftale.

  • Det springende punkt er finansieringen af en grænsemur mod Mexico, som præsident Donald Trump fastholder som et krav.

  • Demokraterne nægter at acceptere finansieringen som en del af en budgetaftale.

  • Nedlukningen har medført, at de offentligt ansatte i de ramte ministerier, styrelser og myndigheder er sendt på ufrivillig orlov uden løn.

  • I visse dele af den offentlige sektor må de ansatte fortsat gå på arbejde, selvom der ikke bliver udbetalt løn. De vil dog blive kompenseret, når nedlukningen er ovre.

Facebook
Twitter