Torturbøddel udleveret til Argentina

En af det argentinske militærstyres værste torturbødler står endelig foran en domstol i den argentinske hovedstad Buenos Aires. Han blev i går udleveret fra Spanien.

Iført skudsikker vest og håndjern blev Cavallo bragt direkte fra flyet til enretssal i Buenos Aires (Foto: Enrique Marcarian © Scanpix)

Spanien har udleveret en tidligere argentinsk officer til en domstol i Buenos Aires, der undersøger forbrydelserne der blev begået i det argentinske militærdiktaturs største torturcentral i årene 1976 til 1983.

Tavs i retssalen

Ricardo Miguel Cavallo blev, iført skudsikker vest og omgivet af massive sikkerhedsforanstaltninger, ført direkte fra lufthavnen til fremstilling for en forbundsdomstol i den argentinske hovedstad. Han nægtede dog at udtale sig i retten, efter at anklagerne mod ham var blevet læst op.

Ifølge dagbladet El Pais blev Cavallo derefter anbragt i et fængsel i Marcos Paz, i udkanten af byen.

Ricardo Miguel Cavallo blev fængslet i Mexico allerede i 2000, på forlangende af en domstol i Spanien. Cavallo var af flere overlevende blevet identificeret som en af de centrale bødler i ESMA - Escuela Mecanica de la Armada - militærstyret mest berygtede tortur-center.

I 2003 blev han udleveret til retsforfølgelse i Spanien, hvor domstolene kan retsforfølge folk som Cavallo, blandt andet fordi der var spanske statsborgere blandt ofrene.

Sagen overført

I 2006 anmodede en argentinsk domstol om at Cavallo blev udleveret til retsforfølgelse i hjemlandet, og det blev for to uger siden godkendt af den spanske højesteret. Ved samme kendelse blev det godkendt, at den argentinske domstol overtager de anklager, der var indbragt for de spanske domstole, mod Ricardo Miguel Cavallo. Hele det spanske materiale i sagen er udleveret sammen med den anklagede.

Cavallo var i Spanien tiltalt for folkemord, terrorisme og tortur.

FacebookTwitter