Totalt abortforbud i Polen mødes af tusinder rasende demonstranter

Selv Irans abortlove er mere liberale end det, den polske regering vil vedtage, siger demonstrant.

- Hold jeres hænder fra vores livmoder, sang mange af de kvindelige demonstranter, der også lod forstå, at "min krop er min egen sag". (Foto: © Agencja Gazeta, Scanpix)

Tusindvis af mennesker har søndag deltaget i en demonstration foran Polens parlament for at protestere mod, at den nationalkonservative regering vil vedtage et totalt forbud mod abort.

I forvejen har Polen nogle af de skrappeste restriktioner i Europa over for abort.

- Selv Irans abortlove er mere liberale end dette forslag, og det er grunden til, at vi må protestere, siger Marta Novak, der var en af deltagerne i demonstrationen i Warszawa.

Ifølge de officielle statistikker bliver der kun gennemført et antal hundreder aborter i Polen hvert år, men illegale aborter er meget almindelige.

Abortdebat taget til efter regeringsparti kom til magten

Debatten om abort er taget til i styrke de seneste måneder. Det regerende Lov og Retfærdighedsparti, der kom til magten i oktober, ønsker at stramme loven, så den flugter med den katolske kirkes ønske om et totalt forbud mod svangerskabsafbrydelse, uanset om det drejer sig om incest eller voldtægt.

Det har skabt stor vrede blandt liberale og blandt mange forkæmpere for kvinders rettigheder.

- Hold jeres hænder fra vores livmoder, sang mange af de kvindelige demonstranter, der også lod forstå, at "min krop er min egen sag".

Samtidig vinkede de med jakkebøjler, som er et af de brutale instrumenter, der benyttes til at fremkalde en illegal abort.

/ritzau/Reuters