'Tourist go home': Borgere i San Sebastian går på gaden mod turisme

Aktivister har indkaldt til demonstration mod turister, som sviner og presser priserne i vejret.

Anti-turisme graffiti på en gågade i San Sebastian. (© Radio Television Espanola)

Senere i dag demonstrerer borgere i den spanske by San Sebastian mod turisme.

Aktivisterne bag demonstrationen mener, at turisterne sviner og overrender gaderne - og at deres tilstedeværelse har været med til at drive priserne op, så mange lokale ikke har råd til at bo i byen mere.

DR Nyheders Europa-korrespondent Anna Gaarslev befinder sig i San Sebastian, hvor turismen er steget med 22 procent på kun tre år.

San Sebastian

Kystby i Baskerlandet i det nordlige Spanien med cirka 180.000 indbyggere.

Et af Spaniens populæreste turistmål, der havde 2 millioner besøgende i 2016.

De kendteste attraktioner er den gamle bydel og stranden La Concha, men San Sebastian er også berømt for en række årlige begivenheder som en filmfestival og festivalen Semana Grande.

- Turisterne flokkes i den gamle bydel, hvor der er et væld af hoteller, pensionater og turistlejligheder. Det betyder, at boligpriserne stiger, og almindelige lejligheder bliver omdannet til turistlejligheder, fortæller hun.

Derudover har turisterne nogle andre behov end de lokale.

- Turister kan godt lide souvenirbutikker, mens de fastboende måske mere har brug for en isenkræmmer. En turist vil på juicebar, mens en lokal hellere vil have en grønthandel eller en fiskemand. Borgerne føler, at rammerne om deres liv forsvinder, siger Anne Gaarslev.

Byer siger stop

San Sebastian slutter sig til en voksende skare af populære europæiske turistmål, som føler, de har nået et mætningspunkt, når det gælder besøgende.

Barcelona, Venedig, Amsterdam, Berlin, Dubrovnik og ferieøen Mallorca har alle taget initiativer, som skal begrænse de negative konsekvenser af turisme.

Byerne bevæger sig på en balancebom - for de positive effekter vil man selvsagt gerne beholde. Turisme er Spaniens største enkeltstående indtægtskilde, der tegner sig for 12 procent af bruttonationalproduktet.

- Turisme skaber tusinder og atter tusinder af arbejdspladser. Problemet er bare, at de mennesker, som ikke direkte tjener på turisterne, bliver klemte og føler, at de bliver drevet ud af deres hjem, fortæller Anna Gaarslev.

I begyndelsen af juli demonstrerede borgerne i Venedig i Italien mod turisme:

Unge fører an

Korrespondenten fortæller, at det primært er unge aktivister på venstrefløjen, som fører an i protesterne mod turister i San Sebastian og resten af Spanien.

Ungdomsarbejdsløsheden i Spanien ligger omkring 39 procent, og mange unge føler ikke at turismen gavner dem. Tværtimod gør de skyhøje boligpriser, at de ikke har råd til at bo i de populæreste byer.

I San Sebastian tegner den autonome gruppe Ernai sig for de mest synlige protester mod turismen i byen. Grafitti med budskabet "Tourist go home" kan ses mange steder i byen, og i sidste uge lavede Ernai en aktion med et turisttog, der blev stoppet på gaden og overdængt med konfetti og skilte.

San Sebastians borgmester, Eneko Goia, beskrev efterfølgende aktionen som "forfærdelig".

Se aktivisterne egen video af aktionen mod turisttoget: