Toyota tilbagekalder 5,8 millioner biler

Der er risiko for, at fire Toyota-modeller solgt i Danmark har fejl i airbaggen.

De, der er omfattet af tilbagekaldelsen, vil modtage et brev fra Motorregistret. I Danmark er der tale om fire forskellige modeller produceret fra oktober 2006 til december 2014. Det er modellerne Yaris, Corolla, Hilyx og Auris, siger Toyotas danske pressechef, Anders Tystrup. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Nye oplysninger om fejlbehæftede bildele får nu den japanske bilgigant Toyota til at tilbagekalde 5,8 millioner biler på verdensplan.

Det drejer sig blandt andet om modellerne Corolla og Yaris, som er produceret mellem maj 2000 og november 2001 og mellem april 2006 og december 2014, skriver Reuters.

Tilbagekaldelsen skyldes fejl i en bestemt type airbag, som produceres af den japanske virksomhed Takata, og kommer efter andre sager om tilbagekaldelser af airbags i blandt andet USA.

I alt berører tilbagekaldelsen omkring 1,16 millioner biler solgt i Japan, 820.000 biler solgt i Kina og 1,47 millioner biler solgt i Europa. Desuden bliver 2,35 millioner biler tilbagekaldt i USA og resten af verden, skriver BBC.

Fire bilmodeller berørt i Danmark

Hos den danske afdeling af bilproducenten har man også modtaget meldinger om danske biler, der nu vil blive tilbagekaldt.

Men der er endnu ikke klarhed over, præcis hvor mange det drejer sig om herhjemme, fortæller pressechef i Toyota Danmark, Anders Tystrup.

- Vi har ikke et helt præcist tal endnu, det sidder vi lige nu og finder ud af. Det er et større puslespil, siger han og fortæller, at de seneste tilbagekaldelser er en del af en større forebyggende kampagne, som Toyota satte gang i for halvandet år siden, og som løbende udvides i takt med, at Takata sender information om berørte modeller.

Inden for den næste uges tid vil den danske afdeling af Toyota modtage stelnumrene på de berørte biler i Danmark, og man vil herefter kunne slå stelnummeret op på Toyotas hjemmeside.

- De, der er omfattet af tilbagekaldelsen, vil modtage et brev fra Motorregistret. I Danmark er der tale om fire forskellige modeller produceret fra oktober 2006 til december 2014. Det er modellerne Yaris, Corolla, Hilyx og Auris, siger han og understreger, at det ikke er alle biler fra de pågældende år og modeltyper, der er omfattet af tilbagekaldelsen af airbags fra Takata.

Meldinger om dødsfald

Ifølge Reuters benytter airbaggen en kemiske substans, der er i fare for at eksplodere ved overophedning og som samtidig er sat i forbindelse med 16 dødsfald på verdensplan.

Men ifølge den danske pressechef er der ikke nogen fare ved fortsat at køre i de berørte biler. Der er blot tale om en forebyggende sikkerhedskampagne fra bilproducenten.

- Det er ikke farligt at køre videre med det her. Der er ikke registreret uheld, siger Anders Tystrup.

Tilbage i 2010 førte en lignende tilbagekaldelse til, at en række Toyota’er fik udskiftet defekte dele i airbaggen, der var i fare for at eksplodere.

I den nye tilbagekaldelse er der på verdensplan omkring 20.000 biler, som dengang fik udskiftet airbaggen, men som nu igen bliver tilbagetrukket på grund af fejl.

Siden maj er op mod 100 millioner airbags fra Takata blevet fejlmeldt på verdensplan.

FacebookTwitter