Træerne i Amazonas venter også på COP21

Verdens stormagter er i gang med det taktiske spil op til det store klimatopmøde COP21 i Paris. I Brasiliens nyeste klimaudspil lover landets præsiden et totalt stop for den ulovlige fældning af verdens største regnskov: Amazonas

Hvert år forsvinder der 5.000 km2 Amazonas regnskov. (© DR Nyheder)

Støvet hvirvler op omkring helikopteren da vi letter. På få sekunder er vi oppe i er par hundrede meters højde og kan se ned på byen Novo Progresso i det nordlige Brasilien.

Vi er lige lettet fra byens næststørste arbejdsgiver – det brasilianske miljøpoliti, IBAMA. Med omkring 60 agenter og militærfolk bliver IBAMA kun overgået af deres nærmeste nabo: Amazonas regnskoven.

Den giver arbejde til stort set resten af byen – der op gennem forrige århundrede voksede sig stor i takt med, at rige folk fra Sydbrasilien og udenlandske investorer fik øje på de enorme formuer der gemte sig i træstammerne i Amazonas.

Vi flyver ind over regnskoven. Og det bliver hurtigt klart, at det, der ved første øjekast ligner uendelig regnskov, er fyldt med store huller.

Når vi nærmer os hullerne kan vi se, at træstammerne ligger side om side. Andre steder er skoven simpelthen brændt ned.

- Det er så trist at se. Det fylder mig med sorg. Og nogle gange tænker jeg: Hvorfor kom vi ikke før? siger Alberto Silva, IBAMA's kommandant i Novo Progresso.

Alberto Silva, IBAMA's kommandant i Novo Progresso . (© DR Nyheder)

Ingen let opgave

IBAMA's opgave er simpel. De skal gribe ind overfor al ulovlig skovhugst og handel med træ i regionen.

Men det er ingen let opgave - i det utilgængelige terræn er det nemt at gemme sig. Det er heller ikke et ufarligt job. IBAMAS folk er ofte ude for, at der bliver skudt efter dem, når de nærmer sig skovarbejderne, der har fået ordre fra de økonomiske bagmænd til ikke at overgive sig frivilligt.

Amazonas er plettet med huller som dette - områder, der har været ofre for ulovlig skovdrift.

Allerhelst skal de stikke af, før IBAMA kommer frem, men ellers gælder det om med alle midler at modsætte sig en anholdelse. Der har også været adskillige tilfælde af bortførelser af IBAMA-folk, som er blevet overrumplet af større grupperinger af skovarbejdere.

Af samme grund er IBAMA's folk svært bevæbnede, da vi næste dag begiver os ud i junglen med en karavane af firehjulstrækkere.

- Vi er på vej ud til et område, hvor de har formået at fælde 456 hektar – midt i regnskoven, fortæller Edeilton Pereira, der er en af IBAMA's agenter.

Han fortæller, at hvis de finder frem til bagmændene, vanker der en kæmpe bøde. Taksten hedder 5.000 brasilianske reais pr. hektar. Det vil i det her tilfælde give en bøde på op mod to millioner reais - fire millioner danske kroner.

Højere brasilianske ambitioner

Når IBAMA's folk jagter ulovlig skovhugst i Amazonas – handler det ikke kun om at bevare de mange dyrearter og unikke planter i regnskoven.

Det handler også om det globale klima – og om international storpolitik.

For nylig gik Brasiliens præsident Dilma Rousseff på FN's talerstol i New York og skruede pludselig voldsomt op for Brasiliens klima-ambitioner.

Frem til 2025 vil Brasilien skære udledningen af drivhusgasser ned med 37 procent i forhold til udledningen i 2005, og inden 2030 med 43 procent.

Dilma understregede samtidig, at et af elementerne i bestræbelserne på at forbedre Brasiliens CO2 regnskab, vil være et totalt stop for ulovlig skovhugst i Amazonas. Det skal også ske inden 2030.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, på FNs talerstol i New York. (© DR Nyheder)

Skovhuggere på flugt

Edeilton og resten af IBAMA's folk er nu nået dybt ind i junglen i en karavane af firehjulstrækkere. Små grusveje kryber op gennem terrænet, men pludselig spærrer en knallert i tomgang vejen for IBAMA's biler.

Vi stopper op, og soldaterne springer ud med riflerne i kampposition.

De løber ned gennem skoven til venstre for vejen, og cirka 100 meter inde i skoven står vi pludselig midt i en lejr med en 15-20 hængekøjer spændt ud mellem træerne.

En efterladt knallert sætter IBAMA på sporet af en gruppe skovhuggere. (© DR Nyheder)

- Det er en stor lejr, her er mange folk, siger Edeilton, mens han og resten af soldaterne gennemsøger lejren.

I et improviseret køkken står en gryde med ris og koger. Skovhuggerne er flygtet ind i den tætte skov, præcis da vi ankom til stedet.

Verdens lunge

Amazonas er blevet kaldt verdens lunge, fordi skoven renser store dele af verdens CO2, og selvom der bliver fældet væsentligt mindre regnskov nu end, da det så værst ud midt i 1990erne, så forsvinder der stadig 5.000 km2 af Amazonas regnskov hvert år.

Det svarer til et område på størrelse med Fyn, Lolland, Falster og Bornholm – til sammen. Med andre ord renser Amazonas mindre og mindre CO2, for hver dag, der går.

Professor Gilberto Camara leder en komité, der holder øje med Brasiliens CO2 -udledninger, og han mener, at det brasilianske udspil til COP 21 er ambitiøst, men at Brasilien kan gøre endnu mere, hvis de øvrige stormagter i det store CO2-spil viser reel forhandlingsvilje.

- Vi siger til amerikanerne, kineserne og europæerne: Hvis I gøre mere, kan Brasilien også gøre mere, siger Gilberto Camara og tilføjer:

- Selvfølgelig er Amazonas også en del af hele spillet i Paris.

Jagten er gået ind

Midt i Amazonas regnskoven må Edeilton og hans folk indse, at fuglen er fløjet denne gang.

Regnskoven her er så tæt, at det vil være umulig at finde skovhuggerne, selvom de formentlig ligger og gemmer sig lige i nærheden.

Næste dag går det løs igen. Jagten på ulovlig skovhugst i Amazonas er gået ind.