Tragisk milepæl: Brasilien runder 100.000 corona-dødsfald

Brasilien kæmper stadig med udbruddets første bølge, siger DR's korrespondent i Sydamerika.

Solbrune strandløver, beachvolley og surfing under en skyfri himmel.

Det er nok, hvad mange forbinder med den verdensberømte Copacabana-strand i den brasilianske millionby Rio de Janeiro.

Det var dog langt fra synet, der i går mødte besøgende på den ikoniske strand. Her var der opsat kors og røde balloner for at markere, at over 100.000 brasilianere nu er døde af covid-19.

Den triste milepæl kommer på et tidspunkt, hvor pandemien endnu ikke har toppet, men butikker og restauranter alligevel har slået dørene op, påpeger BBC.

Brasilien er det land i verden med næstflest corona-dødsfald - kun overgået af USA.

Landets dødsrate ligger i øjeblikket på 476 per million indbyggere, og det er ifølge Johns Hopkins University det 11. højeste på verdensplan. Det reelle tal menes dog at være højere på grund af begrænset testning.

Stadig ramt af første bølge

- Folk er ved at blive lidt talblinde, men selv i Brasilien er 100.000 et tal, der vækker genklang, fortæller Kristian Almblad, DR's korrespondent i Sydamerika, om brasilianernes reaktion på weekendens tragiske milepæl.

Han peger på, at der ikke er tale om en eksplosion i corona-dødsfald i Brasilien. I stedet kommer de mange dødsfald efter mange uger, hvor omkring 1.000 mennesker dagligt har mistet livet.

- Man er ikke i frit fald, men problemet er, at man ikke har set reel bedring i flere måneder, siger korrespondenten, der peger på, at der ikke er tegn på, at kurven knækker foreløbigt.

- Så hvor andre lande bekymrer sig om en anden bølge, er man stadig i gang med den første her i Brasilien, fortæller Kristian Almblad.

Han peger på, at det store tal dækker over et enormt land, hvor der er store regionale forskelle. Hvor starten af udbruddet særligt gik ud over det nordlige Brasilien og storbyer som Rio de Janiero og Sao Paulo, er det nu i stigende grad den sydlige del af landet, der står for skud.

De brasilianske skoler har været lukket i fem måneder, men genåbningen af økonomien er fortsat i gang.

- Man kan sagtens mødes brasilianere, der synes, at det går for hurtigt med genåbningen. Omvendt er der andre, der mener, at man ikke kan holde til en ny nedlukning, siger Kristian Almblad.

Kontroversiel linje

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, har flere gange fået kritik for ikke at tage truslen fra coronavirus alvorligt nok og har vakt opsigt ved blandt andet at bryde forsamlingsforbuddet og ved at omtale coronavirusset som en lille influenza.

I løbet af coronakrisen har præsidenten ligeledes anbefalet brugen af malariamidlet hydroxyklorokin, selv om flere studier peger på, at det er ineffektivt eller ligefrem farligt, og har skilt sig af med to sundhedsministre, påpeger BBC.

Bolsonaro har fået kritik for sin holdning til coronavirus:

Regeringens coronastrategi ledes nu af en tidligere militærgeneral.

Vurderingen af præsidentens håndtering af coronakrisen er meget farvet af, hvem man er, siger Kristian Almblad. Han peger på, at præsidenten har fået hug fra både udlandet og hjemlige kritikere, men stadig i høj grad har opbakning fra sine kernevælgere.

Omkring 30 procent af brasilianerne menes at støtte Bolsonaros håndtering af krisen.

- Flertallet synes, at han har været arrogant og har negligeret en reel sundhedskrise, siger Kristian Almblad.

Latinamerika er hårdt ramt

Brasilien er ikke det eneste land i regionen, der er hårdt ramt af covid-19. Også lande som Mexico, Peru, Chile og Colombia har tusinder af dødsofre og høje dødsrater.

I fredags kunne nyhedsbureauet AFP berette, at Latinamerika og Caribien har passeret Europa som den hårdest ramte region målt på antallet af dødsfald som følge af covid-19.

I løbet af ugen skete 44 procent af samtlige globale covid-19-dødsfald – 18.300 ud af 41.500 – i Latinamerika, fremgår det ifølge Ritzau.

Eksperter peger på, at udbruddet i regionen drives af en dødelige kombination af fattigdom, overbefolkede byer og svage sundhedssystemer.

Manglende adgang til rindende vand har givet frygt for en sand corona-bombe i Brasilien. DR var med, da en gruppe danskere tilbage i april arbejdede for at skaffe rindende vand til fattige brasilianere:

Facebook
Twitter