Traktatbrøler koster EU milliarder hvert år

En teknisk detalje i en EU-traktat koster EU mange millioner hvert år. Men det tyder ikke på, at EU-parlamentet har tænkt sig at ændre det, selvom det kan.

Det månedlige flyttecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg koster 1,5 milliarder kroner.

Det berygtede flyttecirkus spøger igen.

I dag skal EU-parlamentet, der lige nu er samlet i den franske by Strasbourg, stemme om en lille finte, som kan spare EU for mange millioner kroner årligt.

Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU er medunderskriver af forslaget og er skuffet over, at der næppe bliver flertal for at vedtage forslaget.

- I disse krisetider må vi alle holde igen, siger Søren Søndergaard og påpeger, at EU tvinger græske arbejdere ned i løn, mens de selv hælder millioner ud på unødvendige møder.

Flyttecirkus skrevet ind i traktaten

Problemet startede for 18 år siden. Dengang skrev man i en EU-traktat, at 12 gange om året skal EU-Parlamentet mødes i den franske by Strasbourg i stedet for i Bruxelles i Belgien - det såkaldte flyttecirkus.

Men det var ment som ét om måneden. Da august er frimåned, holdt parlamentet i en række år kun 11 møder. Men dén går ikke, sagde EU's domstol i 1997 efter en klage fra franskmændene. Traktaten skal følges.

Derfor holder EU-Parlamentet nu to møder af normal længde, fire-fem dage, i september, hvor de flytter tilbage til Bruxelles i én uge i mellemtiden for at leve op til reglerne.

Millioner at spare pr. møde

Flyttecirkuset koster EU omkring 1,5 milliarder kroner om året, og Søren Søndergaard vurderer, at man kunne spare mange millioner kroner ved at skære et enkelt møde fra, som det oprindeligt var tanken.

For at leve op til traktatens regler har en gruppe parlamentsmedlemmer derfor foreslået, at man holder to minimøder lige efter hinanden med én dags pause. Traktaten siger nemlig ikke, hvor lange møderne skal være.

- Vi erkender, at vanviddet er indskrevet i traktaten, men derfor kan vi jo godt forsøge at begrænse det, siger Søren Søndergaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter