Tre år siden kupforsøg i Tyrkiet: 'Ingen forrædere kan bringe denne nation i knæ'

Tyrkiets præsident forsikrer nationens samhørighed på treårsdag for det fejlslagne kupforsøg.

Under kupforsøget blev Ankaras politihovedkvarter ødelagt, men i dag blev det renoverede hovedkvarter genåbnet. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

I dag er det tre år siden, at kampvogne kørte rundt i Istanbuls gader, og bomber faldt gennem taget på parlamentsbygningen i hovedstaden Ankara i Tyrkiet.

Kupforsøget var arrangeret af en del af den tyrkiske hær, der kalder sig selv 'Det nationale fredsråd'.

Som modsvar gik tusinder på gaden i protest, og andre dele af Tyrkiets hær fik standset forsøget på at vælte præsident Recep Erdogan, der senere gav ansvaret for kuppet til eksiltyrkeren Fettulah Gülen.

  • Tilskuere jubler, mens Tyrkiets præsident taler foran fremmødte ved Istanbuls Atatürk lufthavn. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)
  • Præsidenten siger, at ingen forræderiske netværk eller terrororganisationer vil forstyre samhørigheden, solidariteten og broderskabet i Tyrkiet. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)
  • Folk råber politiske slogans og bærer deres flag med stolthed foran Istanbuls Atatürk lufthavn. (Foto: ERDEM SAHIN © Scanpix)
  • Flere børn bar hovedbånd med præsident Recep Tayyip Erdogans navn på. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)
  • En pige græder, mens masserne råber navnene på nogle af dem, som blev dræbt under kupforsøget. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)
1 / 5

Hele dagen igennem er årsdagen blevet markeret ved at ære de over 300 mennesker, som omkom den aften i juli 2016.

- Jeg hylder hvert et medlem af vores heroiske nation, der stod imod fly, kampvogne og kugler for at beskytte vores nations uafhængighed og fremtid, sagde præsident Erdogan i en offentlig tale ved Istanbuls Atatürk lufthavn.

- Om aftenen den 15. juli ønskede de at henkaste Tyrkiet i mørke, men de slog fejl. Gud ødelagde deres fælder, fortsatte Recep Erdogan.

Præsidenten selv var i den tyrkiske by Marmaris på aftenen og talte til nationen via en FaceTime-forbindelse, som blev sendt ud på landsdækkende tv.

Terroristgruppe forsøger at splitte landet

Dagen bliver markeret som 'demokrati- og national foreningsdag'.

Præsident Recep Erdogan beskylder gruppen FETO for at have organiseret hele kupforsøget. FETO står for Fetullah Terrorist Organization, men det er ikke gruppen, som har navngivet sig selv. Det har den tyrkiske regering.

Lederen af organisationen er Fettulah Gülen, som lever i eksil i USA og i mange år har været tæt partner med præsident Erdogan.

I dag beskylder regeringen FETO og Fetullah Gülen for at stå bag en årelang kampagne for at styrte statsapparatet ved at infiltrere de tyrkiske statsinstitutioner.

Over 2000 mennesker blev såret om natten den 15. juli 2016.

FacebookTwitter