Tre amerikanere dræbt i angreb på militærbase i Kenya

Ifølge amerikansk militær står den islamistiske bevægelse al-Shabaab bag angreb på militærbase søndag.

Tre amerikanere er blevet dræbt under et angreb på en militærbase i Kenya. Arkivfoto. (Foto: Staff Sgt. Lexie West © Scanpix)

Tre amerikanere er blevet dræbt under et angreb på en militærbase i Kenya søndag. En af de dræbte er soldat, mens de to andre arbejder for militæret.

Det oplyser amerikansk militær i en meddelelse, skriver Reuters.

Ifølge militæret står den islamistiske al-Shabaab-bevægelse fra Somalia bag angrebet.

Yderligere to amerikanere på basen er blevet såret i angrebet. Deres tilstand er stabil og bliver vurderet, oplyser militæret.

Loyal overfor al-Qaeda

Det jihadistiske al-Shaabab har erklæret sin loyalitet til den internationale islamistiske organisation al-Qaeda.

Al-Shabaab blev presset ud af Mogadishu, Somalias hovedstad, i 2011, men bevægelsen kontrollerer stadig visse områder af Somalia.

Bevægelsen retter ofte sine angreb mod prominente restauranter og hoteller. Den har ligesom i søndagens tilfælde også før udført angreb i nabolandet Kenya.

Læs mere om al-Shabaab-bevægelsen her:

  • Somalia, som ligger på Afrikas Horn, har været splittet af konflikter og kaos siden 1991, da krigsherrer fra forskellige klaner styrtede en diktator.

  • Den militante, sunni-islamistiske bevægelse i Somalia blev dannet i 2006 på resterne af gruppen De Islamiske Domstole. Den har som målsætning at indføre sharialovgivning.

  • Al-Shabaab blev drevet ud af Somalias hovedstad, Mogadishu, af regeringsstyrker i 2011. Den har alligevel jævnligt gennemført blodige angreb i Somalia og i nabolandet Kenya.

  • Ideologisk lægger al-Shabaab sig tæt op ad al-Qaeda og blev i februar 2012 officielt netværkets somaliske gren.

  • Udenlandske jihadister er rejst til Somalia for at slutte sig til gruppen.

  • Al-Shabaab menes at have mellem 5000 og 9000 medlemmer. Den anses for at være en af de mest brutale og nådesløse islamistiske grupper i Afrika.

  • I 2013 angreb medlemmer af al-Shabaab et indkøbscenter i Nairobi i Kenya. Her barrikaderede de sig i 80 timer sammen med adskillige gidsler. 67 personer blev dræbt. To år efter udførte gruppen endnu et angreb i Kenya. Næsten 150 mennesker ved et universitet blev skudt og dræbt.

  • Kilder BBC, Reuters, AFP.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter