Tre dags landesorg i Somalia efter blodigt angreb

Regeringen beskylder den militante islamistiske bevægelse al-Shabaab for at stå bag.

Dødstallet ventes at stige de kommende dage i Mogadishu. (Foto: © Said Yusuf Warsame, Scanpix)

Dødstallet efter bombeangrebene i går i Mogadishu er nået op på mindst 231 og vil sandsynligvis fortsat vokse i de kommende dage.

Der er tale om det blodigste angreb i 10 år i Somalia, hvor regeringen nu har erklæret landesorg i tre dage.

Regeringen beskylder samtidig den militante islamistiske bevægelse al-Shabaab for at stå bag og kalder angrebet 'en national katastrofe'.

- De er ligeglade med det somaliske folk, mødre, fædre og børn.

- De har ramt det mest populære område i Mogadishu og udelukkende dræbt civile, siger premierminister, Hassan Ali Khaire ifølge avisen The Independent.

Ingen har taget skylden

Der er endnu ingen, der har påtaget sig skylden for angrebene, der betegnes som det dødeligste angreb i Somalia, siden den militante islamistiske bevægelse indledte et oprør i 2007.

Ifølge politiet sprængtes en bombe i en lastbil uden for et hotel nær mange regeringsbygninger. Flere bygninger blev totalt ødelagt, og to biler brændte. To timer senere eksploderede endnu en bombe i distriktet Medina.

Regeringens talsmand Abdirahman Omar siger, at det er den største eksplosion, byen har været udsat for.

- Det er en trist dag. Dette viser, hvor nådesløse og brutale de er, og vi må stå sammen mod dem, sagde han til national radio.

Afzal Ashraf, professor for internationale studier på universitetet i Nottingham, siger til Independent, at angrebet sandsynligvis er en reaktion på islamistiske gruppers seneste tab.

Han siger, at grupper relateret til al-Qaeda og IS er kommet på bagbenene især i Irak og Syrien og føler, de er nødt til at gøre noget.

International medfølelse

Vrede demonstranter indtog i dag gaderne i hovedstaden, mens mange sårede fortsat blev behandlet på hospitalerne. Præsident Mohamed Abdullaho Mohamed opfordrede befolkningen til at komme til hospitalerne for at donere blod.

- Jeg appellerer til befolkningen om at møde op og donere, lød det fra præsidenten.

Angrebet har foranlediget flere internationale reaktioner og medfølelse. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager kraftigt afstand fra de dødelige angreb mod Somalia.

- Jeg fordømmer på det kraftigste de feje angreb mod de uskyldige i Mogadishu. Mine tanker er med ofrene og deres familier, skriver han søndag i et engelsk-sprogetindlæg på Twitter.

Også USA har reageret og kalder ifølge Independent det for et fejt angreb, der puster nyt liv til USA's støtte til Somalia og andre afrikanske allierede i kampen mod terror.