Tre danske kvinder og 14 børn fra fangelejr i Syrien er ankommet til Danmark

De tre familier blev evakueret fra det nordlige Syrien onsdag.

Kvinderne og deres børn har opholdt sig i al-Roj-lejren i det nordlige Syrien, den ene af to lejre, der huser familierne til IS-krigere. Billedet her er fra den anden lejr, al-Hol. (Arkivfoto) (Foto: © Marie Andersen Klareskov, DR)

Artiklen er opdateret efter Socialstyrelsen har bekræftet, at alle tre kvinder og 14 børn landede i Karup lufthavn i nat klokken 3.

Tre kvinder og deres tilsammen 14 børn, der i går blev evakueret fra en fangelejr i Syrien, er i nat kommet til Danmark.

Det bekræfter kilder over for DR Nyheder.

Kilderne fortæller, at kvinderne var på et fly sammen med otte tyske kvinder og deres 23 børn, som landede i Frankfurt kort efter midnat.

Kvinderne og børnene ankom cirka kl.03.00 i nat til Flyvestation Karup sammen med den danske delegation, der skriver Socialstyrelsen i en pressemeddelelse.

Evakueringen er gennemført med assistance fra USA og i tæt samarbejde med Tyskland, der på samme flyvning har evakueret 23 børn og otte mødre fra lejrene.

De tre mødre blev ved ankomsten til Danmark anholdt af dansk politi og sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 e og 114 j om henholdsvis fremme af terrorvirksomhed og om indrejse og ophold i et konfliktområde.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har tre lokale politikredse i Danmark nu kvinderne i deres varetægt. Der forventes grundlovsforhør senere i dag.

Flere af kvindernes advokater bekræfter også her til morgen ankomsten til Danmark.

- Min klient er ankommet, og hun er i den kommune, som håndterer sagen. Jeg mødes med kvinden om kort tid, bekræfter advokat Tyge Trier, som repræsenterer en af kvinderne, over for DR Nyheder.

Ni er født i Danmark

De tre kvinder og deres børn er ankommet i Danmark, efter de tidligt onsdag morgen forlod al-Roj-fangelejren i det nordøstlige Syrien. Den ene af kvinderne har dobbelt statsborgerskab, mens de to sidste er etniske danskere.

Alle tre kvinder rejste frivilligt fra Danmark til Syrien i 2014, hvor de levede under terrororganisationen Islamisk Stat. Siden Islamisk Stat blev slået tilbage, har kvinderne og deres børn opholdt sig i al-Roj-lejren, som er den ene af to kurdisk kontrollerede lejre i den nordlige del af Syrien, der huser familierne til dræbte eller tilfangetagne IS-krigere.

I maj besluttede den danske regering at hente de tre kvinder og deres børn hjem. Det skete, efter en særlig task force havde vurderet, at det udgjorde en sikkerhedsrisiko for Danmark at lade de danske kvinder og børn blive i Syrien.

Ni af de 14 børn er født i Danmark og drog sammen med deres mødre til Syrien, mens de resterende fem børn siden er født i konfliktzonen.

Herunder kan du få overblikket over de tre kvinder og deres børn, der netop er ankommet til Danmark:

Uvist, om børnene kan blive hos mødre

Kvinderne vil senere i dag blive fremstillet i et grundlovsforhør, da de allerede er blevet fængslet in absentia - altså uden at være til stede - forud for hjemtagelsen. De er sigtet for overtrædelser af en eller flere terrorbestemmelser i straffeloven.

Rigsadvokaten har vurderet, at de tre kvinder hver kan stå til mellem tre og fem års fængsel, hvis de bliver dømt for at rejse til Syrien og være en del af Islamisk Stat.

Det er endnu uvist, præcis hvad der kommer til at ske med børnene, hvis deres mødre bliver varetægtsfængslet, efter de senere i dag har været stillet for en dommer. I maj lød meldingen fra justitsminister Nick Hækkerup, at kvinderne ville blive forsøgt varetægtsfængslet, "så snart de sætter fod på dansk jord".

Flere børneorganisationer har advaret om, at adskillelse fra deres mødre kan traumatisere børnene yderligere, efter socialminister Astrid Krag i slutningen af september luftede muligheden for, at børnene kan blive tvangsfjernet ved ankomsten til Danmark.

Fire kvinder og fem børn med tilknytning til Danmark befinder sig fortsat i fangelejrene i Syrien.