Tre grunde til at A$AP Rocky-sagen endte på præsident-niveau

I eftermiddag falder dommen over den voldstiltalte rapper A$AP Rocky.

Både den amerikanske præsident og den svenske statsminister har kommenteret på sagen om A$AP Rocky med det borgerlige navn Rakim Mayers.

Den har trukket overskrifter i flere uger - og endda tvunget statsledere til at reagere.

Den svenske voldssag, som den amerikanske rapper A$AP Rocky er i centrum af, har været talk of the town i Sverige, USA og også herhjemme i Danmark.

A$AP Rocky er tiltalt for vold efter at have været indblandet i et slagsmål i Stockholm den 30. juni - og senere i dag falder den længe ventede dom ved en svensk domstol.

Men hvorfor endte den her voldssag med at sætte både USA’s præsident, Donald Trump, og Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på arbejde? P3’s nyhedspodcast Den daglige dosis giver dig her tre grunde.

1

En sag for de sociale medier

En af grundene til den store opmærksomhed er, at sagen i høj grad har levet på sociale medier som Twitter og Instagram.

A$AP Rocky lagde selv en video ud af optrinnet på sin Instagram-profil, og adskillige kendisser fra Frank Ocean og Nicki Minaj til Justin Bieber har offentligt støttet rapperen, for eksempel under hashtags som #freeasap og #freerocky.

Det har naturligt nok skabt ekstra opmærksomhed om sagen, siger Katrine Villarreal Villumsen, der er SoMe-analytiker på Kongressen.com.

- Vi har at gøre med en sag, som for det første hurtigt får et boost på de sociale medier, og det gør også, at den kommer ud til nogle målgrupper, som måske ikke normalt ville høre om en sag som den her, siger hun.

2

Et ikke-amerikansk retssystem

Desuden har det også spillet ind på sagen, at der er ret klare forskelle på det svenske og amerikanske retssystem.

I Sverige kan man ikke løslades mod kaution, som det er tilfældet i USA, og det har ifølge Katrine Villareal Villumsen skabt en del misforståelser i sagen, hvor A$AP Rocky sad fængslet i Sverige i næsten en måned.

- Det er jo også noget af det, som går igen i Trumps tweets, hvor han siger, at han personligt vil 'vouche' for A$AP Rockys kaution. Jeg tror, at der en masse amerikanske kendisser, der har misforstået, hvordan retssystemet foregår i Skandinavien og i Sverige, siger Katrine Villarreal Villumsen.

3

Donald Trumps egen agenda

Ifølge Katrine Villarreal Villumsen faldt sagen også på et belejligt tidspunkt for Trump. Det kan også være med til at forklare, hvorfor den amerikanske præsident personligt er gået ind i den.

I midten af juli blev Trump nemlig kritiseret for et tweet, hvor han skrev, at fire kvinder i USA's kongres burde rejse tilbage til deres hjemlande i stedet for at kritisere USA.

- Og på den måde kom den her sag om A$AP Rocky som sendt fra himlen. For Trump kunne tweete om den og lede opmærksomheden væk fra den anden - mildest talt - dårlige sag, og forhåbentligt få medier, politiske modstandere og medfølgere med på den vogn i stedet, forklarer Katrine Villarreal Villumsen.

Facebook
Twitter