Tre mænd er frifundet for drab efter 36 år bag tremmer i USA

Som teenagere blev tre drenge i Baltimore idømt livstid for et drab.

Tre mænd er blevet løsladt efter uretmæssigt at have siddet 36 år bag tremmer i Baltimore i den amerikanske delstat Maryland.

Alfred Chestnut, Andrew Stewart og Ransom Watkins blev som teenagere i 1984 idømt livstid for at have skudt og dræbt en 14-årig dreng.

En dommer har natten til onsdag dansk tid frifundet de tre for drabet, og de er blevet løsladt.

Drabet skete i 1983 på Harlem Park Junior High School, hvor den 14-årige DeWitt Duckett blev skudt i halsen og fik stjålet sin jakke.

Fra venstre Alfred Chesnut, Andrew Stewart og Ransom Watkins poserer for kameraet efter frifindelsen. (Foto: © TODD KIMMELMAN, Scanpix)

Stor opmærksomhed

Det var det første skuddrab på en elev på en offentlig skole i Baltimore, hvilket dengang fik stor opmærksomhed i pressen.

- Disse tre mænd blev dømt som børn på grund af politiets og anklagemyndighedens tjenesteforseelser, siger Marilyn Mosby, der er statsanklager i Baltimore.

- Hvad staten og statsanklageren har gjort imod dem er forkert. De fortjener meget mere end en undskyldning. Vi skylder dem en reel kompensation, og jeg vil kæmpe for, at de får den.

I en meddelelse fra statsanklagerens kontor fremgår det, at "efterforskerne gik efter de tre mænd, som alle var 16-årige sorte drenge, ved at instruere og tvinge andre teenagere til at vidne imod dem".

Organisationen Mid-Atlantic Innocence Project (MAIP) har længe arbejdet for at få løsladt de tre uretmæssigt dømte.

Vidneudsagn trukket tilbage

Ifølge organisationen byggede sagen mod de tre mænd på vidneudsagn fra i alt fire teenagere, som alle senere trak deres vidneudsagn tilbage.

Vidnerne sagde indledningsvist, at forbrydelsen var begået af én person, men endte efter pres fra politiet med at identificere de tre teenagere som gerningsmændene.

Alfred Chestnut blev efter drabet set iført en jakke, der lignede den, som det 14-årige offer blev frastjålet. Men hans mor kunne fremvise en kvittering for jakken.

Efter frifindelsen har Ransom Watkins i en meddelelse beklaget, at de tre nogensinde blev fængslet.

- Nogen må betale for dette. Det kan ikke bare ende sådan. Kampen er ikke slut, siger han.

/ritzau/AFP