Tre ministre har sagt op: Vi vil ikke være med under Boris Johnson

På to dage har tre ministre afleveret deres opsigelse. Det sker få dage før ny formand tager over.

Den britiske minister, Alan Duncan, har i dag sagt sit job op. Det sker lige inden valget om formandsposten for det Konservative Parti i Storbritannien og dermed også posten som den næste premierminister. (Foto: YUI MOK © Scanpix)

Endnu en britisk minister har sagt op.

Denne gang er det Alan Duncan, juniorminister i det britiske udenrigsministerium for Europa og Amerika.

Han er blot den seneste i rækken af ministre, der inden for kun to dage har sagt sit job op i protest mod, at Boris Johnson formentlig bliver ny britisk premierminister og formand for det konservative parti.

Utilfredsheden kommer ovenpå flere episoder, hvor Boris Johnson ifølge Duncan har handlet tumpet.

I går offentliggjorde den britiske finansminister, Philip Hammond, på britisk TV, at han går af. Det samme gjorde justitsminister David Gauke i den britiske avis, The Sunday Times.

Deres opsigelse træder i kraft fra onsdag – samme dag som den nyvalgte formand og premierminister overtager.

  • Philip Hammond offentliggjorde i går, at han forlader sin post som finansminister. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
  • Justitsministeren, David Gauke, fortalte søndag at han siger sin post op inden onsdag, hvor den kommende formand for det Konservative Parti overtager jobbet som premierminister. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)
1 / 2

Boris Johnson er storfavorit til premierministerposten

I dag bliver der stemt om formandsposten for det Konservative Parti og dermed også posten som Storbritanniens næste premierminister. I morgen offentliggøres navnet på vinderen, der på onsdag kan gå til dronningen og meddele, at vedkommende afløser Theresa May som premierminister.

På forhånd anses Boris Johnson for at være storfavorit. Hans egne kampagnefolk mener ifølge avisen The Times, at han kan håbe på 60 procent af stemmerne.

Men det kan blive en hård start for Johnson. Flere ministre er blevet spået også at sige op, skriver det britiske medie The Guardian. Blandt andre Rory Stewart, der er minister for international udvikling.

Opsigelse kommer ikke som en overraskelse

Det britiske medie skriver også, at Duncans opsigelse ikke kommer som nogen overraskelse. Han har i flere omgange kritiseret Johnson, som han faktisk har arbejdet sammen med i to år i Udenrigsministeriet.

I sit opsigelsesbrev til Theresa May skriver Duncan, at han træder tilbage forud for skiftet på posten som premierminister.

- Jeg gør det for at kunne udtrykke mine holdninger frit, inden du (Theresa May, red.) forlader din post, skriver Duncan i brevet, som han har offentliggjort på Twitter.

I brevet fremhæver og roser Duncan desuden Storbritanniens udenrigspolitiske arbejde, men påpeger, at det har været en svær tid at arbejde under.

- Det er tragisk, at netop som vi (Storbritannien, red.) kunne have været en af de dominerende intellektuelle og politiske kræfter i Europa, har vi brugt alle arbejdsdage under den sorte sky kaldet brexit, skriver han.

Uenig med Johnson

Den seneste konflikt mellem Duncan og Johnson opstod tidligere på måneden, da de var uenige om håndteringen af en situation i USA.

Her var britiske papirer, der forholdt sig kritisk til Det Hvide Hus, blevet lækket. Det medførte, at den britiske ambassadør i USA, Kim Darroch, blev fordømt af den amerikanske præsident, Donald Trump.

Johnson nægtede efterfølgende at bakke ambassadøren op. Det mente Duncan var ukollegialt og sagde, at Johnson havde kastet en kollega 'under en bus'.

Kim Darroch sagde efter hændelsen op.

Med Alan Duncans opsigelse siger britisk politik farvel til en vellidt og populær minister. Han har været et fremtrædende parlamentsmedlem i over 20 år samt tidligere varetaget poster som transportminister samt handel- og industriminister.

Facebook
Twitter