Tre nordmænd indlagt med blodpropper efter AstraZeneca-vaccine: Norge undersøger sammenhæng

Både Danmark og Norge har sat vaccinationer med vaccinen fra Astra-Zeneca på pause.

Mindst tre norske sundhedsmedarbejdere er indlagt med blodpropper efter at være blevet vaccineret. (Foto: MIGUEL RIOPA © Scanpix)

Tre ansatte i den norske sundhedssektor er lige nu indlagt på hospitalet med alvorlige blodpropper.

De tre har alle fået coronavaccinen fra AstraZeneca, og derfor er de norske sundhedsmyndigheder nu i gang med at undersøge, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne. Det skriver det norske medie Aftenposten.

- Det er en situation, som vi må undersøge meget nøje, for det er tre personer med et vældigt usædvanligt sygdomsbillede bestående af blødninger, blodpropper og et lavt antal blodplader i blodet, siger Sigurd Hortemo fra den norske lægemiddelstyrelse til NRK.

Han beder sundhedspersonale om at være særligt opmærksomme på bivirkninger efter vaccinationen, men understreger samtidig, at der ikke er fundet en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

To af de tre indlagte skulle ifølge Aftenposten være relativt unge.

- De er meget syge, konstaterer Sigurd Hortemo.

Vaccinen er på pause i Danmark og Norge

Norge valgte for to dage siden at sætte brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause, indtil det er undersøgt, om der kan være en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper.

Det valgte nordmændene at gøre som reaktion på, at de danske sundhedsmyndigheder havde taget samme skridt, efter en kvinde var død af en blodprop i tiden efter vaccinationen.

I Danmark er vaccinationen sat på pause i foreløbigt to uger, mens de danske og europæiske sundhedsmyndigheder undersøger sammenhængen. Det har betydet, at mindst 60.000 personer har fået aflyst deres vaccination de kommende uger.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har tidligere undersøgt sammenhængen efter tilfælde af blodpropper i Østrig. Her konkluderede man, at der ikke kunne findes en sammenhæng, og at antallet af blodpropper hos personer, der var vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, svarede til, hvad man kunne forvente af personer i den aldersgruppe.

Derfor har EMA også meldt ud, at man lige nu ikke vil fraråde brugen af vaccinen. Og verdenssundhedsorganisationen WHO sagde i går, at man bør fortsætte med at bruge vaccinen.

AstraZeneca selv har her til aften kommenteret sagen. Til Ritzau skriver firmaet, at en analyse af data fra over 17 millioner vaccinationer ikke viser, at der skulle være en øget risiko for blodprop i lungerne og de dybe vener eller nedsat antal blodplader.

Forekomsten af disse sygdomme "er ikke større end det antal, der ville være forekommet naturligt i den ikkevaccinerede befolkning", skriver selskabet i en meddelelse til Ritzau.

I både Danmark, Norge og en række andre lande har man alligevel valgt at gå forsigtigt til værks og altså træde på bremsen, til man ved mere.

Udover vaccinen fra AstraZeneca er to vacciner fra henholdsvis Pfizer og Moderna i brug i Danmark. Vaccinationerne med dem begge fortsætter, som det hele tiden har været planlagt.

I går blev en tredje vaccine - fra virksomheden Johnson & Johnson - godkendt til brug i EU.

Artiklen er opdateret lørdag aften med kommentar fra AstraZeneca.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk