Tre ukendte unge kvinder kæmper for at redde verden på hver deres måde

24-årige Pia og Casper bliver inspireret af andre unge til forum for FN's verdensmål.

Belgiske Launy Donde (tv.), finske Siiri Mäkelä og ghanesiske Hiba kæmper for at opfylde FN's verdensmål. (Foto: Casper Pedersen og Pia Risør Bjerre)

Mens vi andre tager på ferie for at koble af og se verden, er Pia Risør Bjerre og Casper Pedersen på 24 år taget til New York for at få indflydelse på nogle af verdens politikere. De deltager i det, der hedder High Level Political Forum, hvor FN's medlemslande tjekker, hvordan det går med at opfylde FN's 17 Verdensmåle for bæredygtig udvikling inden år 2030.

- Vi kan være den første generation, der udrydder fattigdom. Vi kan nå meget, men det kræver fælles indsats og fælles ansvar, siger Pia Risør Bjerre.

Ungdommen har et andet syn på tingene

FN er et af de fællesskaber, og det er derfor, Pia Risør Bjerre og Casper Pedersen bruger sommerferien på at gå mellem debatter, kaffemøder og arrangerer unge men der er meget, der kan blive bedre, mener de to unge repræsentanter.

For eksempel er det medlemslandenes regeringer, der vælger, hvad de vil fremhæve, når de fortæller på forummet om, hvordan det går med at opfylde verdensmålene i deres land.

- Vi vil gerne åbne op for, at civilsamfundet også bliver hørt, siger Casper Pedersen og fortsætter: - Man skal heller ikke glemme ungdommen. Så sidder der bare folk på 50+ og tager beslutninger. Vi skal have unge med, fordi vi kan have et andet syn på tingene.

Heldigvis er Casper Pedersen og Pia Risør Bjerre ikke de eneste unge, der bruger ferien på debatter, kaffemøder og events i FN-bygningen.

Mød Hiba, Siiri og Launy, og læs, hvorfor de inspirerer de to danskere og giver dem troen på, at vi når FN's Verdensmål inden 2030.

19-årige Hiba vil forhindre barnebryllupper

Hiba er 19 år og kommer fra Ghana.

- Hiba er 19 år og en del af en organisation, der hedder Girls Advocacy Alliance i Ghana. Hun gør os håbefuld, fordi hun arbejder aktivt i sit lokalområde med at forhindre, at flere piger bliver barnebrude.

Det femte FN verdensmål for bæredygtig udvikling er at opnå ligestilling mellem kønnene og sikre kvinder og piger rettigheder og muligheder. Et af delmålene er at eliminere børneægteskaber.

- Og så taler hun med stor styrke, når hun beskriver, hvordan unge ikke kun er passive observatører men skal inddrages i udviklingen.

29-årige Siiri Mäkelä engagerer andre unge i klimakamp

Finske Siiri Mäkelä foran FN-bygningen i New York.

- Siiri Mäkelä er formand for den finske Agenda 2030 Youth Group. De har lige arrangeret et unge-klimatopmøde, der endte med en deklaration fra finske unge, hvor de kræver handlinger fra regeringen og kommer med specifikke forslag til, hvordan de kan nå klimaambitionerne for 2030.

FN's 13. verdensmål er at 'handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser'. For at opnå målet, skal de nationale regeringer laver tiltag imod klimaforandringerne. Der er også fokus på klima i flere af de andre verdensmål, fordi klimaforandringerne for eksempel forventes at påvirke adgangen til rent drikkevand, livet i havet og stiller krav til mere bæredygtig energi.

- Siiri er et virkelig godt eksempel på, hvordan unge tager ansvar og bidrager med konkrete løsningsforslag.

26-årige Launy Donde deler konkrete råd

Launy Donde på 26 år repræsenterer Belgiens unge.

- Launy Donde er ungdomsdelegat fra Belgien, hvor hun repræsenterer belgiske unge i FN. Hun har også en blog, hvor hun deler med andre unge, hvordan man kan have et mere bæredygtigt forbrug, for eksempel ved at skære ned på brug af engangsplast og ved at købe genbrugstøj.

I løbet af forummet, har Casper Pedersen og Pia Risør Bjerre også lagt mærke til, at FN har fjernet al engangsplastik i FN-bygningen i New York, og pressemeddelelser bliver ikke længere printet i stakkevis.

- Det er jo ikke fordi, at dét redder klimaet, men vi ser det som et tegn på, at forandring er ved at ske, og at der også i FN-bygningen bliver sat handling bag ordene.

- Det er også sådan nogle helt konkrete ting, vi skal gøre for at leve op til Verdensmålene, så det gør os håbefulde, at unge som Launy allerede er i fuld gang!

Hiba har ikke ønsket at få sit efternavn offentliggjort.