Tredje mand anholdt i sag om skuddrab på sort jogger

Drabet på en 25-årig afroamerikaner fortsætter med at udvikle sig.

Drabet på 25-årige Ahmaud Arbery har vakt sorg og harme i USA, hvor sagen har sat fokus på racedebatten. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

En 50-årig mand er i dag blevet anholdt i en

opsigtsvækkende
drabssag fra den amerikanske delstat Georgia.

Her blev den 25-årige afroamerikaner Ahmaud Arbery

skuddræbt
af to hvide mænd, mens han var ude at løbe en tur en søndag eftermiddag i februar.

En 64-årig pensioneret politibetjent og hans 34-årige søn er allerede anholdt i sagen og sigtet for drabet.

Selvom episoden fandt sted i februar, kom den først i offentlighedens søgelys i starten af denne måned, da en video af drabet blev

offentliggjort
. To dage efter offentliggørelsen blev de to mænd anholdt.

Den 50-årige mand, der i dag blev anholdt, stod bag videoen og bliver nu også sigtet for mord. Han nægter sig skyldig.

De lokale myndigheder oplyser, at de ikke forventer at foretage flere anholdelser i sagen, beretter BBC.

Vrede over forløb

Den 23. februar, mens Ahmaud Arbery var ude at løbe, blev han stoppet af den pensionerede betjent og hans søn i nærheden af deres hjem.

De mente ifølge eget udsagn, at den unge mand matchede signalementet på en mand, der er mistænkt for en række indbrud i området, og ville foretage en civil anholdelse. Arbery menes kort forinden at have været inde i en bolig, der er under renovering.

I videoen ser man mændene blokere vejen, som Arbery løber ned ad, med en pickup-truck. Herefter konfronterer den ene af de

bevæbnede
mænd Arbery, hvorefter de kommer i håndgemæng. Undervejs lyder der flere skud, hvorefter Ahmaud Arbery rammer asfalten og dør.

Den efterfølgende politirapport var ifølge New York Times stort set udelukkende baseret på vidneudsagnet fra den 64-årige mand. Her står der blandt andet, at Arbery blev skudt, efter han havde grebet fat i den 34-åriges jagtgevær.

Politiet valgte i første omgang ikke at anholde mændene, og den lokale

statsanklager
bad om at blive fjernet fra sagen, fordi hun tidligere havde ansat den pensionerede politibetjent.

Den næste anklager vurderede, at der ikke var grund til at foretage anholdelser, og at de to mænd havde handlet inden for lovens rammer.

Først efter offentliggørelsen af videoen - 74 dage efter drabet - blev de to mænd anholdt.

Drabet og forløbet omkring det har udløst stor vrede og flere demonstrationer i USA. Her har flere borgerrettighedsgrupper kritiseret, at det først var efter offentliggørelsen af videoen, at der blev foretaget anholdelser.

  • Drabet på Ahmaud Arbery har vakt vrede blandt mange amerikanere. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
  • For to uger siden blev han mindet i en park i Brunswick i staten Georgia i anledning af, hvad der skulle have været Arberys 26-års fødselsdag. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
  • Det udviklede sig til en stor begivenhed. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
  • Mange føler, at sagen understreger den fortsatte diskriminering af afroamerikanere. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
  • Drabet har ført til hashtagget #irunwithmaud (Foto: Dustin Chambers © Scanpix)
  • Flere har taget det til sig og løbet 2,23 miles - den distance Ahmaud Arbery nåede at løbe, før han blev skudt. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
  • Her ses hans søster Jasmine Arbery og hans mor Wanda Cooper-Jones ved markeringen. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
  • Medlemmer af De Sorte Pantere deltog også ved en demonstrationen for to uger siden i nabolaget, hvor den unge mand blev dræbt. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)
1 / 8

Flere har peget på, at det viser, at hvide personer kan slippe ustraffet fra at slå

afroamerikanere
ihjel.

Ahmaud Arberys familie har i dag rost beslutningen om at anholde den 50-årige mand. Familiens advokat, S Lee Merritt, har tidligere krævet at få manden anholdt, fordi han hjalp med at fange Arbery, skriver The Guardian.

Den 50-åriges advokat

afviser
dette og understreger, at hans klient blot var vidne til episoden.

Reaktioner fra højeste sted

Flere fremtrædende amerikanere har delt deres forargelse i kølvandet på offentliggørelsen af videoen. Herunder topdemokraten Joe Biden, der mener, at videoen taler for sig selv.

Også basketballstjernen Lebron James har delt sin vrede over drabet.

Drabet har også fået opmærksomhed i Det Hvide Hus. Her har præsident Trump kaldt skuddrabet for "hjerteskærende".

- Jeg så et foto af den unge mand, som ser ud til at være alletiders unge fyr. Det er meget foruroligende for mig, lød det fra præsidenten tidligere på måneden.

I alt har fire anklagere været

involveret
i sagen omkring skuddrabet. For halvanden uge siden bad Georgias justitsminister, Chris Carr, så USA's justitsministerium om at undersøge politiets håndtering af sagen.

Den seneste tids granskning af episoden har ført til offentliggørelsen af en video fra 2017, hvor Ahmaud Arbery blev konfronteret af politiet, mens han sad alene i sin bil på et grønt areal.

I denne del af videoen forsøger en betjent forgæves at skyde Ahmaud Arbery med en strømpistol. Inden dette har en anden betjent tjekket Arbery for våben og bedt om at tjekke hans biler for narkotika. Videoen kommer fra Politiet i Glenn County, Georgia:

Ifølge Arbery-familiens advokat viser episoden, at hudfarve er nok til at bringe amerikanere i søgelyset.

- Årsagen til, at Ahmaud Arbery blev dræbt, var den samme, som da han blev stoppet i parken: Det er kriminalisering af sorthed i sig selv, lød det tidligere på ugen fra S Lee Merritt.