Trine Maria Ilsøe: De srilankanske myndigheder står over for kæmpe opgave

Dansk krisestab skal arbejde sammen med de lokale myndigheder og hjælpe de berørte danskere efter angrebene.

Der bliver tændt lys for ofrene. (Foto: Rizwan TABASSUM © Scanpix)

Efter dagens angreb i Sri Lanka, der har kostet 207 mennesker livet, har myndighederne i det sydasiatiske land lige nu tre opgaver foran sig:

- For det første skal de have styr på de dræbte og de sårede. Det er den vigtigste opgave. Så skal myndighederne forsøge at finde ud af, hvem der står bombeangrebene.

- Og sidst men ikke mindst skal myndighederne forsøge at forhindre, at der endnu sker flere sprængninger, siger DR’s retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

Der har været otte sprængninger, hvoraf de seks kom indenfor kort tid, og dét tyder på, at det har været et meget veltilrettelagt angreb, vurderer Trine Maria Ilsøe.

Især fordi sprængningerne har ramt flere forskellige byer, som ligger langt fra hinanden. Gerningsmændene har udset sig mål i både kirker og hoteller. Det viser, at angrebet har været koordineret og tilrettelagt.

- Og situationens alvor fremgår jo også af, at man har indført udgangsforbud i hele Sri Lanka, og det viser selvfølgelig også, hvor alvorligt myndighederne tager det, siger Trine Marie Ilsøe.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser på Twitter, at tre danskere er blandt de omkomne. Om der er sårede danskere er endnu uvist.

Danske myndigheder har også opgaver

I det øjeblik, det forlyder, at der kan være danskere blandt de dræbte og sårede, har de danske myndigheder også en opgave i den her sag, siger Trine Maria Ilsøe:

- Så skal der sendes folk fra PET og Rigspolitiet til Sri Lanka for at kunne skabe en direkte kontakt til de srilankanske myndigheder, men også for at kunne hjælpe de sårede eller og pårørende til dræbte danskere, der måtte være i området. Det er hel normal procedure.

- De srilankanske myndigheder kan have fået troværdige oplysninger, for eksempel fra danskernes pårørende i området. Men før myndighederne kan bekræfte endeligt danske dødsofte, så skal de have et håndfast bevismateriale. Det kan for eksempel være DNA.

Rigspolitiet og PET er også med

Forsvaret sender i aften et fly afsted fra Danmark i til hovedstaden Colombo i Sri Lanka efter dagens bombeangreb.

I flyet vil være personale fra blandt andet Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Hovedstadens Akut Beredskab, PET og Dansk Røde Kors. Al personalet har stor erfaring med krisehåndtering.

RIgspolitiet sender to medarbejdere til Sri Lanka, siger Thomas Kristensen, pressechef hos Rigspolitiet.

- Vi sender to medarbejdere af sted, de skal være bindeled mellem de lokale myndigheder og de danske. Opgaverne bliver aftalt, når flyet er landet i Colombo.

Dansk Røde Kors sender Ea Suzanne Akasha med flyet. Hun er teknisk rådgiver i internationalt arbejde.

- Jeg skal hjælpe de berørte danskere med at få hold på dem selv, give dem psykologisk førstehjælp og støtte dem i, hvordan de kommer hjem efter de voldsomme eksplosioner, som de har været udsat for, fortæller hun.

Det danske personale indgår i den krisetab i Colombo, som skal hjælpe de danskere, der har behov for hjælp lokalt.

PET sender også nogle medarbejdere med flyet til Sri Lanka.

Borgerservice ved ikke præcis, hvor mange danskere der befinder sig i landet, men har et skøn, der lyder på, at mellem 1.000 og 2.000 danske turister lige nu opholder sig i Sri Lanka.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter