Tripoli under angreb: Eneste lufthavn lukket

En hærgruppe fra det østlige Libyen angriber fortsat landets hovedstad, Tripoli.

Styrker gør klar til at forsvare Tripoli mod general Khalifa Haftars oprørshær. (Foto: Hani Amara)

Tripolis luftrum er lukket ned, efter et krigsfly har angrebet byens eneste fungerende lufthavn.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fik angrebet passagerer til at forlade terminalerne i Mitiga lufthavn, som ligger i en forstad til Libyens hovedstad Tripoli.

Ingen er meldt omkomne i angrebet.

Flytrafikken er 'suspenderet indtil videre', siger Mohammed Gniwa, som er talsmand for Libyan Airlines til nyhedsbureauet Afp.

Mitiga-lufthavnen er Tripolis eneste, da byens internationale lufthavn praktisk talt har været lukket flere år på grund af tidligere angreb.

En selvbestaltet hær fra Benghazi har omringet Libyens hovedstand Tripoli. I Tripoli holder den FN-anerkendte regering til.

Angrebet er det seneste rettet mod landets hovedstad med Libyens Nationale Hær som afsender.

Bag offensiven og Libyens Nationale Hær står general Khalifa Haftar, som forsøger at overtage lederskabet af hele Libyen fra den internationalt anerkendte regering, som har hovedsæde i netop Tripoli.

Øst mod vest

Khalifa Haftar og hans militær 'Libyens Nationale Hær' nægter at anerkende den FN-anerkendte regering, der har hovedsæde i Tripoli i det nordvestlige Libyen.

Regeringen er ledet af premierminister Fayez al-Serraj og er støttet af en række lokale militser, som kæmper på jorden mod Haftars styrker.

Selv holder general Khalifa Haftars oprørshær til i Benghazi i den østlige del af landet, som i modsætning til Tripoli-området er rigt på olie.

  • Et stort krater efter skyts fra et krigsfly ses ved lufthavnen i Mitiga uden for Tripoli. (Foto: Hani Amara)
  • Forladte bagagevogne uden for lufthavnen, forladt af evakuerede passagerer. (Foto: Hani Amara)
  • Passagerer på vej væk fra lufthavnen. (Foto: Hani Amara)
1 / 3

Ifølge FN er 2.800 libyere blevet drevet på flugt siden Khalifa Haftar torsdag erklærede, at hans hær ville indtage Tripoli.

I samme periode er 27 blevet dræbt og 80 såret ifølge sundhedsministeriet i den FN-støttede regering i Tripoli, skriver The Guardian.

Libyen har været præget af kaotiske tilstande, siden landets tidligere diktator Muammar Gaddafi blev dræbt og hans styre væltet i 2011.

Glæden i den libyske befolkning var stor dengang, men siden har politiske grupper kæmpet om retten til at lede landet.

Libyens FN-støttede premierminister Fayez al-Sarraj (t.h.) og oprørsleder general Khalifa Haftar (t.v.). (Foto: FETHI BELAID © AFP or licensors)

En ny diktator

Khalifa Haftar har ledet oprørsgruppen siden 2011, hvor han spillede en central rolle i det oprør, der væltede Muammar Gadaffi.

42 år tidligere i 1969 havde han hjulpet Muammar Gadaffi til magten ved et militærkup.

Da Muammar Gadaffi faldt, nægtede Khalifa Haftar at tilsluttede sig den regering, som FN dengang faciliterede og anerkendte.

I stedet oprettede han Libyens Nationale Hær, som fortsat kæmper hans kamp for magten i Libyen.

I 2017 vandt oprørsgruppen magten over den centrale havneby Benghazi - og nu er turen altså kommet til hovedstaden Tripoli.

Den 75-årige oprørsleder er støttet økonomisk af Egypten og De Arabiske Emirater, mens både EU og FN støtter regeringen i Tripoli.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter