Trods FBI's advarsel om væbnede Trump-protester i USA: Flere betjente end demonstranter i gaderne

Hovedstæderne i USA's stater er i forhøjet beredskab forud for indsættelsen af Joe Biden den 20. januar.

Flere steder i USA var der ventet store protester i weekenden. Derfor var tusindvis af betjente på gaden i blandt andet Washington D.C. (Foto: Brandon Bell © Scanpix)

De fleste store amerikanske byer har i aftes og i nat dansk tid været mandsopdækket af betjente og soldater fra Nationalgarden af frygt for store, væbnede protester.

Men betjentene har haft sig en rolig arbejdsdag i gader og stræder. Sådan lyder meldingen fra USA mandag morgen. Det samme viser både billeder og videoer.

Den regeringsfjendtlige, ekstremistiske bevægelse Boogaloo havde ellers planlagt demonstrationer søndag.

Og Forbundspolitiet FBI havde på forhånd advaret om planer om væbnede protester fra tilhængere af præsident Donald Trump i alle landets 50 delstater frem mod indsættelsen af Joe Biden som amerikansk præsident den 20. januar.

Men antallet af betjente og journalister overgik søndag antallet af demonstranter med flere længder. Det skriver blandt andre CNN.

- Det var en ikke-begivenhed i dag, og det er vi glade for, siger Troy Thompson, som er talsmand for Department of General Services, der står for sikkerheden ved Pennsylvanias kongresbygning.

Samme melding lyder fra Lasse Engelbrecht - DR's udsendte journalist i USA.

- Man havde forventet omfattende demonstrationer med bevæbnede borgere og militser, men det skete slet ikke. I Richmond i Virginia, hvor jeg opholder mig, så jeg ingen bevæbnede demonstranter. Det mønster gør sig gældende i hele USA, siger han.

Militser tager afstand fra kongres-ballade

Advarslen fra FBI om planlagte protester og skærpet bevogtning de fleste steder i USA kom allerede i stand kort tid efter, at Kongressen blev stormet af Trump-tilhængere den 6. januar.

Balladen kostede fem mennesker livet og sendte chokbølger gennem USA.

Siden har parlamentsbygninger de fleste steder været beskyttet af barrikader - og fra i lørdags har der været mindst 10.000 soldater udstationeret i Washington D.C.

Og sikkerheden i hovedstaden og rundt omkring i landets delstater er overvældende, fortæller Lasse Engelbrecht.

- Man skal tilbage til borgerkrigen for at finde et tidspunkt, hvor der var lige så mange soldater i hovedstaden. Nationalgarden beskytter regeringsbygninger i mindst 17 stater.

- Regeringsbygningerne er omringet med hegn og politi, og jeg kan ikke se, at demonstranterne har de store muligheder for at overraske nogen lige nu, siger han.

Antallet af betjente og journalister overgik flere steder antallet af demonstranter. (Foto: Samuel Corum © Scanpix)

Men selve hændelsen i og ved Kongressen i starten af året kan da også have haft betydning for, hvor få der rent faktisk gik på gaden i weekenden, vurderer Lasse Engelbrecht.

- Flere steder har nogen af de store og etablerede militser meldt ud, at de ikke vil være med. De vil ikke associeres med det, der skete, i Kongressen den 6., siger de. De tager simpelt afstand til de nyere militser som Boogaloo og Proud Boys. På den måde er militsbevægelserne herovre splittet efter begivenhederne.

Søndagen var der ifølge New York Times meldinger om væbnet protest i blandt andet Ohio, Texas, Oregon og Michigan, men ingen steder udviklede det sig som nævnt så voldsomt, som mange nok havde frygtet.

Det er uklart, hvor meget den forudgående advarsel fra FBI og den store sikkerhedstilstedeværelse betød for, hvor mange der dukkede op til demonstrationerne.

Her beder præsident Donald Trump sine tilhængere om ikke at udføre politisk vold:

Trump-støtte'Her sker intet'

Kun få Trump-støtter var dukket op i delstatshovedstaden i Pennsylvania, Harrisburg.

Det gjaldt blandt andet Alex, en 34 år gammel håndværker, som til nyhedsbureauet Reuters' udsendte fortæller, at han også var ved Kongressen 6. januar - dog uden at være med til selve stormløbet. Han vil ikke oplyse sit efternavn.

Alex bærer en hættetrøje, hvorpå der står "Fraud 2020" ("Svindelnummer 2020", red.) for at støtte op om den fejlagtige påstand om, at Trump vandt præsidentvalget i november.

Han bemærker, at kun få er mødt op ved kongresbygningen i Harrisburg søndag.

- Her sker intet, siger Alex.

Bevægelsen Boogaloo har i løbet af det seneste år fået stigende opmærksomhed.

Her ses en tilhænger af Boogaloo-bevægelsen i Phoenix i en karakteristisk hawaiiskjorte. (Foto: OLIVIER TOURON © Scanpix)

Personer med tilknytning til bevægelsen er blandt andet blevet anholdt i forbindelse med en plan om at kidnappe Michigans guvernør, Gretchen Whitmer, og stormløbet på Kongressen.

"Boogaloo" er slang for en fremtidig borgerkrig. Medlemmer af bevægelsen ses ofte i fuldt kampudstyr med sikkerhedsvest, våben og hawaiiskjorte på.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter