Trods giftangreb og fængselsdomme insisterer Navalnyj på at være Putins største hovedpine

Efter anholdelser i tusindtal er de store protester til støtte for oppositionslederen Aleksej Navalnyj sat på pause i Rusland - indtil videre.

(Foto: SIMONOVSKY DISTRICT COURT)

Det sidste, Aleksej Navalnyj ser, er et noget forundret blik i ansigtet på en steward.

Som han ligger på gulvet i flyet, har han ingen smerter overhovedet. Alligevel er han ikke i tvivl om, at han er ved at dø.

- Jeg er blevet forgiftet. Jeg er ved at dø, er hans ord.

Sådan har han i hvert fald selv beskrevet sin flyvetur fra Tomsk til Moskva i august – en flyvetur der meget vel kunne være blevet hans sidste. Hvor han reagerede på det, som tyske læger og eksperter har vurderet, var nervegiften Novitjok.

Navalnyj blev behandlet i Tyskland og har, siden han vendte hjem den 17. januar, siddet i fængsel i Moskva. Russere i titusindtal er over hele landet gået på gaden for at protestere mod, hvad mange ser som et vilkårligt retssystem, undertrykkelse – og for at støtte Navalnyj.

Men de mere end 10.000 anholdelser har fået hans næstkommanderende, Leonid Volkov, til at indstille demonstrationerne – for nu i hvert fald.

Efter Navalnyj blev idømt tre og et halvt års fængselsstraf først på ugen, opstod spontane og ikke-tilladte demonstrationer i blandt andet Moskva. Politiet var dog mødt talstærkt op. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © AFP or licensors)

Et lokalvalg i Tomsk - en fire timers flyvetur fra Moskva - tre uger efter Navalnyjs besøg viste, hvorfor han med egne ord udgør en trussel for Vladimir Putin. Manden, han hævder, gav ordren til giftangrebet mod ham.

Her blev en række kandidater båret frem af Navalnyjs system om “taktisk valg”, hvor det kort fortalt handler om at samle alle stemmerne bag den person, som har bedst chance for at slå kandidaten fra Forenet Rusland, præsidentens parti. Forenet Rusland, der før sad på 32 ud af 37 pladser i byrådet, blev decimeret til 11 pladser.

Den model skal der holdes laserskarpt fokus på, er budskabet fra den nu fængslede Navalnyj – uden distraktioner eller svækkelser i form af demonstranter, der bliver tævet og anholdt i tusindtal. Opgaven er valgsystemet, og den store eksamen er til efteråret; valget til det russiske underhus Dumaen.

Nationalist eller kommunist?

Navalnyjs mission tog sin begyndelse ved årtusindskiftet.

Mens Vladimir Putin så småt gjorde sig klar til at rykke ind i præsidentpalæet for første gang, tog den dengang 24-årige Aleksej Navalnyj de første spæde skridt i politik i det socialliberale parti Jabloko.

Efter nogle år kom han dog på kant med partiet. Årsagen er blevet et tilbagevendende kritikpunkt i fortællingen om Navalnyj: Hans opbakning og deltagelse i den årlige “Russiske March”, et samlingspunkt for regeringskritiske højrenationalistiske grupperinger, som protesterede mod korruption.

Navalnyj ses her sammen med andre oppositionsaktivister i gang med at arrangere en demonstration før præsidentvalget i 2012. Til højre ses blandt andet den tidligere skakmester Garry Kasparov, der ikke længere bor i Rusland. (Foto: KIRILL Kudryavtsev)

Navalnyjs deltagelse i marchen gav anledning til bekymringer hos hans støtter, men selv har han forsvaret sin deltagelse med, at hans primære politiske formål altid har været at få skabt en stærk opposition. En slags “min fjendes fjende er min allierede”-logik, om man vil. Ifølge Navalnyj er den moderne russiske nationalist orienteret mod Europa.

En nationalist er en ægte patriot, som sætter sit lands interesser og sit land over sine egne interesser, har han sagt.

Opfattelsen af at han som et andet pendul skulle være svunget fra den politiske højrefløj til nu venstrefløjen - blandt andet ved at udtrykke stærk støtte til fagforeningerne - mener han selv er forfejlet. Ifølge Navalnyj er der plads til alle, som modarbejder et autoritært styre.

Ved en demonstration i 2011 ses Aleksej Navalnyj her sammen med tidligere vicepremierminister og oppositionspolitiker Boris Nemtsov, som blev myrdet i 2015. (Foto: Misha Japaridze)

Styret af Vesten, USA - eller Kreml?

Men den hårde kritik og dundertalen mod Putins parti, Forenet Rusland, som konsekvent refereres til som en flok “svindlere og tyveknægte”, falder ikke i god jord hos alle.

Derfor er det da også langt fra alle, der bifalder hans kommunikationsform med det til tider vulgære sprogbrug, og mange tror også, at han er styret af vestlige kræfter - en fortælling, der ofte forstærkes af det officielle statsapparat.

Ikke alle støtter Navalnyj, og ved en demonstration i Novosibirsk blev oppositionslederen mødt af en plakat med sit eget billede, hvor der stod: Jeg tjener USA. (Foto: Alexander Lukin)

Omvendt er der dem, som hævder, at Navalnyj faktisk selv er en insider med forbindelser til Kreml, for hvordan ellers kunne han slippe afsted med at sige og gøre det, han gør – og stadig være i live?

Selv har Navalnyj givet følgende svar:

- Det er vigtigt for Putins folk ikke at give deres modstandere martyr-status. At de ikke giver dem nogen form for politisk kapital – uanset om de er døde eller i live. Hvis jeg var død i Omsk eller havde lidt permanent skade der, vil det med al tydelighed have været deres ansvar.

Kampen mod korruption

Hverken kritik, attentatforsøg eller talrige fængslinger har dog sat en stopper for Aleksej Navalnyjs mangeårige kamp, som for et årti siden blev til en blog mod korruption i nogle af landets største statsejede virksomheder.

En indsats, der også førte til stiftelsen af Fonden mod korruption FBK.

Over det seneste årti er korruptions-undersøgelserne blevet forfinede og har rettet sig mod det politiske Ruslands absolutte top. Således er Putins talsmand, Dmitrij Peskov, kommet under kærlig behandling i 2015, da han på en ekstravagant bryllupsrejse blev spottet iført et eksklusivt ur – Peskov hævdede, at uret var en gave.

En undersøgelse af Dmitrij Medvedev fra 2017 viste ifølge Navalnyj og hans hold, at den tidligere premierminister og præsident ejede et mindre imperium af luksusboliger, vingårde og dyre sejlbåde.

Videoen, der rettede korruptionsanklager mod Medvedev, fik tusinder til at protestere:

Senest er videoen af et overdådigt palads ved Sortehavet - angiveligt opført til Putin og indirekte finansieret af midler fra statslige selskaber - på lidt over to uger vist mere end 109 millioner gange på Youtube.

Her kan du lidt af videoen "Et palads til Putin":

De tempofyldte, ofte humoristiske og spydige videoer har været grundlaget for Navalnyjs karriere som politisk aktivist og antikorruptions-advokat.

Og ikke mindst har de trukket tusindvis af på gaden i, for russisk målestok, store og efterhånden landsdækkende protester, hvor Navalnyj har stillet sig frem og direkte opfordret til at stå sammen mod Vladimir Putin – særligt efter Putin i 2011 inden parlamentsvalget, der var martret af utallige beretninger om valgsvindel, gjorde det klart, at han atter gik efter præsidentposten.

Udmeldingen - og valgsvindelsvideoer, der frit florerede på nettet - udløste store frustrationer hos mange, der havde øjnet et politisk skifte efter fire år med Dmitrij Medvedev som præsident. Den illusion brast, da det stod klart, at Putin og Medvedev grundlæggende blot skulle bytte plads.

Adspurgt om Navalnyj kunne vinde valget, hvis han selv stillede op, svarede Maria Lipman, dengang ved tænketanken Carnegie i Moskva således:

- Hvad der vil ske om seks år er umuligt at sige, når vi befinder os midt i en politisk krise. Men i fremtiden, hvorfor ikke?

Diskvalificeret som kandidat

Trods flere forsøg har den 44-årige oppositionsfigur dog aldrig holdt et offentligt embede. Da han i sommeren 2013 forsøgte at stille op som borgmester i Moskva, lignede en dom på fem års fængsel for underslæb og bedrageri ham i første omgang noget af en stopklods.

Der blev dog stillet gevaldige spørgsmål ved legitimiteten af dommen, som den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vurderede, var foretaget på et usædvanligt løst grundlag.

Navalnyj fik alligevel grønt lys til at fortsætte og mobiliserede en politisk kampagne, der trods manglende opmærksomhed fra statslige medier, sikrede ham 27 procent af stemmerne.

Alle medier og midler bliver taget i brug, når den 44-årige forsøger at nå et nyt publikum. Videoer og billeder bliver publiceret på alt lige fra Youtube til Instagram og TikTok. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © AFP or licensors)

Dommen blev appelleret og først endeligt stadfæstet i februar 2017. Igen endte den derfor som en gevaldig sten i Navalnyjs politiske sko, der få uger forinden havde annonceret sin plan om at stille op som præsidentkandidat.

Hans politiske program omhandlede blandt andet bekæmpelse af social ulighed, højere skatter og en ikke overraskende systematisk kamp mod korruption, en retsreform og en normalisering og mindre konfrontatorisk linje mod Vesten.

Men ligemeget hjalp det. Valgkommissionen diskvalificerede Aleksej Navalnyj med henvisning til hans bedrageridom. Selv har han beskrevet det som et forsøg på at forhindre ham i at “fortælle sandheden” om situationen i Rusland.

- Kun Putin og de kandidater, han personligt vælger, dem der ikke udgør den mindste trussel for ham, bliver en del af valget, sagde Navalnyj ved udgangen af 2017.

Det gik voldsomt for sig, da Navalnyj i 2018 blev anholdt på vej til en demonstration på Pushkin-pladsen i Moskva.

Samlet flok mod Forenet Rusland

At han ikke selv har kunnet stille op som kandidat har dog ikke stoppet Navalnyjs utrættelige arbejde for at udfordre det politiske system – og ikke mindst Forenet Rusland.

Og så er vi tilbage ved systemet om taktisk afstemning; arbejdet med at få samlet og ledt oppositionens stemmer hen til den lokale kandidat, som har den bedste mulighed for at slå den politiske modstander fra Forenet Rusland – stort set uanset hvem de er.

På bagsiden af Navalnyjs telefon er ordet "tyv" med et billede af præsident Vladimir Putin. Et ord, der ofte høres til de mange demonstrationer. (Foto: DMITRY LOVETSKY)

Det er ikke en nem strategi, erkender Navalnyj.

- Det indebærer også at støtte ubehagelige kandidater. Kommunister, for eksempel. Det har været størstedelen af mit arbejde de seneste to år: At forklare andre, hvorfor vi også skal støtte den slags kandidater, fortalte han til magasinet Spiegel i oktober.

Her henviste han til at ved lokalvalget i 2019 måtte Forenet Rusland vinke farvel til en række kandidater i lokale parlamenter og byråd – heriblandt i magtcentrum Moskva.

- Det fungerede godt i Moskva. Vi fik valgt kommunister, og nu er Putins borgmester, Sergej Sobjanin, bange for at stille sig op ved byrådet. Forenet Rusland har mistet deres flertal i Tomsk, sagde han.

Navalnyj og mest af alt det, han er blevet ansigtet på, kan ikke længere affejes som et storbyfænomen, kun kendt af moskovitter og eliten i Sankt Petersborg.

Navalnyj har sagt, at han til tider er bekymret for sin familie. Til venstre ses hustruen Julia, der også selv er blevet anholdt en del gange, datteren Daria og sønnen Zakhar. (Foto: TATYANA MAKEYEVA)

Ifølge en undersøgelse af det uafhængige analysebureau Levada er andelen af russere, som har hørt om ham eller kender til ham, vokset fra 41 procent i maj sidste år til 87 procent i januar.

Spørger man Navalnyj selv, skal der dog mere end bare protester i gaderne til, hvis toppen af det politiske system skal rystes. Pengene skal væk.

- Intet vil ændre sig, så længe den russiske elite kan benytte sig af Europas infrastruktur, sagde Aleksej Navalnyj i oktober.

Manden, der nu er blevet ansigtet på kampen mod et lovløst politisk system, og som får titusinder med på kampråb som “Putin er en tyv” og “Rusland bliver frit”.

Og som de seneste to weekender har tilkendegivet, at de er klar til forandring i Rusland - med eller uden Aleksej Navalnyj.