Trods hård kurs over for demonstranter: Uroen fortsætter i Kina

Nye protester mod de kinesiske coronaregler førte i nat til sammenstød mellem demonstranter og politi.

Demonstranter kaster affald og glas mod politiet. (Foto: © VIDEO OBTAINED BY REUTERS, Ritzau Scanpix)

Kinesisk politi iført hvide dragter bruger skjold til at beskytte sig selv mod kasteskyts fra vrede demonstranter.

Demonstranter føres væk i håndjern.

Det var - ifølge flere videoer på de sociale medier - billederne, da demonstranter og politi stødte sammen hen over natten i den kinesiske storby Guangzhou.

Lokale myndigheder har i dag meddelt, at coronarestriktionerne vil blive lempet i flere distrikter.

En beboer i Guangzhou fortæller nyhedsbureauet AFP, at han så omkring 100 politibetjente samle sig bag skjold tidligt onsdag morgen i Haizhu-distriktet. Derudover så han mindst tre demonstranter bliver anholdt.

Der var også vrede demonstranter på gaden i Haizhu-distriktet tidligere på måneden. Hør DR's Asien-korrespondent, Philip Róin, fortælle mere her:

Store landsdækkende protester

Onsdagens uro kommer i kølvandet på en bølge af protester rundt omkring i Kina hen over weekenden.

Protester, som blev udløst af, at en boligblok torsdag brændte i storbyen Urumqi i den vestlige del af Xinjiang-regionen. Det kostede 10 personer livet.

Utilfredsheden kommer som reaktion på, at redningskøretøjer angiveligt ikke kunne nå frem på grund af coronaafspærringer i byen.

En brandbil forsøger at slukke branden i Urumqi i Xinjiang-regionen, der kostede 10 mennesker livet. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Ritzau Scanpix)

Branden fik kinesere i Shanghai, Beijing og andre større byer til at gå på gaden og kræve, at coronarestriktionerne hører op. Nogle af demonstranterne krævede også præsident Xi Jinpings afgang.

Protesterne er dog sidenhen ebbet ud på grund af massiv tilstedeværelse af politi de steder, hvor protesterne har fundet sted.

Kinas øverste sikkerhedsagentur har angiveligt også taget kontakt til demonstranter og krævet information om, hvor de har opholdt sig.

Protester vil fortsætte

Men de her anti-nedlukningsprotester vil fortsætte, vurderer DR’s Asien-korrespondent, Philip Róin.

- Vi skal fortsat forvente flere af den her slags protester rundt om i Kina af den simple årsag, at der stadig er mange kinesere indespærret på grund af coronaregler, og de er nu blevet inspireret til at sige fra.

Men store protester, som dem vi så i løbet af weekenden, bliver ifølge Philip Róin svære at mønstre igen. Det skyldes, at myndighederne har besluttet sig for at gå hårdt til værks mod den type protester.

- Det er vigtigt at adskille de protester, der var rettet direkte mod Kommunistpartiet over weekenden og de her protester mod hårde nedlukninger. Haizhu-distriktet i Guangzhou har været lukket ned i snart en måned under forhold, som har gjort det enormt svært at leve - især for de mindre bemidlede.

- Det er et område med en masse systuer og migrantarbejdere, der ikke har haft de fornødenheder, der skal til for at overleve en nedlukning, fortæller Philip Róin.