Trods manglende beskyttelse: Tusinder af syriske flygtninge vender hjem i busser

Syriske flygtninge fra nabolandene vender hjem efter år på flugt. FN advarer om, at situationen i landet stadig er usikker.

Syriske flygtninge venter på at komme ombord i busserne, der fragter dem til Syrien. Når de først krydser grænsen, kan de ikke vende tilbage til Tyrkiet i fem år. (Foto: Michael S. Lund)

Det er en enkeltbillet uden mulighed for at vende tilbage.

Alligevel har tusinder af syriske flygtninge i Tyrkiet taget imod et tilbud om at vende hjem efter årevis med borgerkrig i deres hjemland.

- Alene i år er 3.500 taget afsted her fra vores bydel, og jeg regner med, at tallet bliver langt højere næste år, siger Ali Murat Alatepe, der er borgmester i Istanbul-bydelen Esenyurt, der arrangerer hjemture for flygtningene.

I Libanon arrangerer de lokale myndigheder også busture for flygtninge, der ønsker at tage tilbage til Syrien.

Hvor mange, der rent faktisk har taget imod tilbuddet, er usikkert.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er 260.000 syrere vendt hjem de seneste to år, mens Libanons sikkerhedsmyndigheder siger, at over 80.000 er vendt hjem fra landet alene i år.

Færre kampe i Syrien

FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, der står for at registrere syriske flygtninge, har dog kun registreret, at cirka 40.000 er vendt hjem fra nabolandene i år og kan ikke vurdere, om de andre tal er mere korrekte.

- Vores statistikker er baseret på, hvad vi selv kan monitorere og bekræfte, siger Andrej Mahecic, der er talsmand for UNHCR.

- Vi forbedrer hele tiden vores metoder til at overvåge hjemvendelser, ikke mindst så vi kan få en bedre sammenligning af de tal, der bliver samlet ved grænserne, hvor vi har varierende grader af adgang, siger han.

Det seneste år har det syriske styre generobret store dele af landet, og der er derfor kampe og frontlinjer færre steder.

Der er stadig kampe blandt andet med Islamisk Stat-gruppen i det østlige Syrien og omkring den oprørskontrollerede Idlib-provins i Nordsyrien, men i mange andre dele af landet er der ingen direkte kamphandlinger.

FN: Situation er stadig usikker

Mange flygtninge, DR har talt med, tør dog ikke vende hjem. Enten fordi de frygter at blive fængslet eller indrulleret i den syriske hær, eller fordi deres hjembyer er ødelagte.

Fra FN’s side opfordrer man heller ikke syriske flygtninge til at vende hjem.

- Dem, der frivilligt ønsker at vende hjem, støtter vi så godt, vi kan. Men vi er ikke i en fase, hvor vi kan organisere hjemrejser eller opfordre til det, siger UNHCR-talsmand Andrej Mahecic.

- Mange flygtninge er bekymrede for juridisk, fysisk og materiel beskyttelse, og det skal løses, før de vil vende hjem i stort omfang, siger han.

Professor: Flertallet vil ikke vende hjem

I Tyrkiet advarer eksperter også om at tro, at landets mange millioner syriske flygtninge snart vil vende hjem.

- Selv hvis de højeste tal passer, så er det stadig en meget lille del af de syriske flygtninge her i landet, der vender hjem, siger professor Murat Erdogan, der forsker i migration ved det Tyrkisk-Tyske Universitet i Istanbul.

- Jeg tror, flertallet vil ende med at blive i Tyrkiet i lang tid, fordi situationen er usikker mange steder i Syrien, og fordi økonomien er bedre her, siger han.

Ifølge FN er der i dag registreret 3,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet.

Meningsmålinger viser, at det store flertal af dem gerne vil vende hjem, hvis sikkerheden og levevilkårene gør det muligt.

Facebook
Twitter