Trods massive demonstrationer: Frankrigs præsident står fast på at hæve pensionsalderen

Over en million franskmænd er i dag gået på gaden for at demonstrere mod den franske præsidents pensionsreform.

En samlet fagbevægelse i Frankrig har i dag organiseret store generalstrejker og demonstrationer overalt i landet for at vise deres modstand mod den franske præsident, Emmanuel Macrons, reformprogram.

Et program, der vil hæve pensionsalderen i Frankrig fra 62 til 64 år.

- Det er lønninger og pensioner, der skal stige, ikke pensionsalderen, lyder det på et af de mange bannere i byen Tours i det vestlige Frankrig.

Demonstranter med flag under en protest mod præsident Macrons pensionsreform i byen Lille i det nordlige Frankrig. (Foto: © Sameer al-Doumy, Ritzau Scanpix)

Men Macron holder fast i pensionsplanerne trods den massive modstand fra en samlet fransk fagbevægelse.

Regeringen vil fortsætte sin pensionsreform ”med respekt, dialogens ånd, men også med beslutsomhed og ansvarlighedens ånd”, forsikrer den franske præsident i dag ifølge den franske avis Le Monde.

Pensionsreformen er ifølge præsidenten ”totalt rimelig og ansvarlig”.

Se demonstranter på gaden i byen Angoulême i det vestlige Frankrig i videoen herunder:

Over en million demonstranter

Ifølge fagforeningen Confédération Générale du Travail (CGT) er 400.000 demonstranter samlet i hovedstaden.

Og kort efter klokken 16 annoncerede politiet i Paris, at man havde foretaget 20 anholdelser, efter demonstranter havde rettet kasteskyts mod politiet, som svarede igen med tåregas.

Ifølge det franske indenrigsministerium har 1,12 millioner franskmænd demonstreret i dag - 80.000 af dem i hovedstaden.

Demonstrant Claire er 43 år og grafisk designer. (Foto: © Agence France Presse)

43-årige Claire, der er grafisk designer, er gået på gaden i solidaritet.

- Jeg finder reformen totalt urimelig, og den kommer på et rigtig skidt tidspunkt. Jeg ved ikke engang, om der kommer et tidspunkt, hvor man kan lave sådan en reform.

17-årige Laëtitia, som går i gymnasiet, har valgt at demonstrere, fordi hun ser en regering, der vil gennemføre en reform, som ingen ønsker.

- Det handler om os selv, vores ældre, vores brødre og søstre. Vi vil ikke have en verden, som kun regeres ud fra hensyn til produktion og vækst.

Demonstrant Laëtitia (til venstre) er 17 år og går i gymnasiet. (Foto: © Agence France Presse)

Ifølge Jørn Boisen, der er Frankrigkender og institutleder ved Institut for Språk og Litteratur på Universitetet i Sørøst-Norge, er det ”relativt usædvanligt”, at fagbevægelsen i Frankrig i samlet front organiserer landsdækkende generalstrejker og demonstrationer.

- Det rammer dér, hvor det gør ondt: transportsektoren og skolesektoren. Det er noget, alle vil kunne mærke. Der kommer kæmpemæssige transportproblemer, og man skal organisere noget børnepasning, siger Jørn Boisen.

Tog holder stille i store dele af landet, skoler har været lukket, og sundhedspersonale har nedlagt arbejdet.

Gaderne i Paris er fyldt med demonstranter. Se nogle af dem i videoen herunder:

'Gamle privilegier er gode privilegier'

Den franske regering ønsker at hæve pensionsalderen med to år, fordi en større og større del af befolkningen rammer pensionsalderen sammenlignet med den andel, som er i arbejde. Derfor mener regeringen, at det er strengt nødvendigt.

Frankrig bruger cirka 14 procent af sit bruttonationalprodukt på pension - svarende til godt og vel 3.000 milliarder kroner. Til sammenligning bruger Danmark cirka 5 procent - svarende til knap 150 milliarder kroner.

Franskmændene er vant til 25 år på pension i forhold til den gennemsnitlige levealder, så det er, hvad de forventer. Men det føler de nu, at der bliver rokket ved, fortæller Jørn Boisen.

- Det er ikke et særlig velvalgt tidspunkt at komme med reformer, der tager noget fra folk, når folk føler, at det er svære økonomiske krisetider. Gamle privilegier er gode privilegier, så at lægge to år ekstra ind i folks arbejdsliv er ikke behageligt for nogen.

Macrons pensionsreform er så upopulær, at mindst to ud af tre franskmænd er imod. Men der er politisk flertal i det franske parlament for at gennemføre reformen, fordi republikanerne - udover Macrons parti - støtter op.

- Den her pensionsreform er dukket op igen og igen siden 1990'erne, og Macron gik til valg på at ændre pensionsalderen. Han har dog afbødet nogle af de ting, han egentlig havde tænkt sig. Men det ligger i Macrons natur at prøve at ride stormen af og stå fast på at gennemføre det, fordi det er nødvendigt, siger Jørn Boisen.

Behandlingen af pensionsreformen starter i Nationalforsamlingen den 30. januar.

  • Tusindvis af demonstranter på gaden i den franske hovedstad, Paris. De protesterer mod deres præsidents planer om at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  • Sammenstød mellem demonstranter og politi under en protest mod præsident Macrons pensionsreform i den franske hovedstad, Paris. (Foto: © THOMAS SAMSON, Ritzau Scanpix)
  • Franskmænd demonstrerer mod udsigten til at kunne gå senere på pension i byen Lille i den nordlige del af Frankrig. (Foto: © Michel Spingler, Associated Press)
  • En demonstrant holder et skilt med teksten "Rør ikke ved min pension" under en protest i Clermont-Ferrand i det centrale Frankrig. (Foto: © THIERRY ZOCCOLAN, Ritzau Scanpix)
  • Politiet anholder en demonstrant under en protest i den franske hovedstad, Paris. (Foto: © THOMAS SAMSON, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Det er ikke første gang, at Emmanuel Macron møder massiv modstand som præsident. Tilbage i 2018 gik op mod 300.000 demonstranter kendt som 'De Gule Veste' på gaden og protesterede mod prisstigninger på benzin og diesel, der blev indført af miljøhensyn.