Trods nederlag står Frankrigs yderste højrefløj stærkt. Nu går Le Pen efter at vinde tredje akt

Det er et dybt splittet Frankrig, som Emmanuel Macron skal lede i de kommende fem år.

Marine Le Pen har nu rettet blikket mod det kommende parlamentsvalg i juni. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT © Ritzau Scanpix)

Der gik ikke mange minutter, fra de første valgprognoser blev offentliggjort søndag aften, til Marine Le Pen gik på scenen og erkendte sit nederlag til modstanderen, Emmanuel Macron.

Ifølge de indledende optællinger stod den franske højrefløjspolitiker til at få lige knap 42 procent af de afgivne stemmer, hvilket var langt fra nok til at sikre hende nøglerne til præsidentpalæet.

Men trods nederlaget var det ikke kun en slukøret Marine Le Pen, der adresserede sine vælgere i Boulogneskoven i det vestlige Paris. Hun virkede fortsat kampvillig, og hun betegnede selv resultatet som "en rungende sejr" for Frankrigs yderste højrefløj, som aldrig har stået stærkere.

- Det her nederlag er i sig selv en form for håb, sagde Marine Le Pen.

Næsten 13,3 millioner franskmænd stemte nemlig på hende ved søndagens præsidentvalg, og hun endte efter fintællingen med at få 41,46 procent af stemmerne. Til sammenligning var det blot 10,6 millioner franskmænd, som stemte på hende ved præsidentvalget for fem år siden, hvor hun endte med at få 33,9 procent af stemmerne.

Der var hun også oppe imod den centrumliberale Emmanuel Macron, og denne gang fik han altså ekstra kamp til stregen.

Marine Le Pen fik et trøstende kram af sin mor, Pierrette, efter valgresultatet var blevet offentliggjort. (Foto: Joel Saget © Ritzau Scanpix)

Stærkt modspil til Macron

Marine Le Pen, der i årevis har været en særdeles kontroversiel skikkelse i fransk politik, har da også brugt de seneste år på at bløde sit offentlig image op og justere partiets politiske kompas.

Hvor hendes hovedfokus tidligere var på indvandring og flygtninge, har hun under valgkampen især fokuseret på at forbedre franskmændenes privatøkonomi og købekraft.

Noget tyder på, at strategien har haft en effekt, og Marine Le Pen fastslog fra scenen, at hun ikke er færdig i fransk politik.

- Den franske befolkning har i aften vist, at de ønsker et stærkt modspil (til Macron, red.). Fra en opposition, der fortsat vil forsvare og beskytte dem, understregede den 53-årige politiker og tilføjede, at de kommende fem år "bliver lige så brutale som de seneste fem år", hvor den centrumliberale Emmanuel Macron har siddet ved magten.

- Jeg vil fortsat stille mig til rådighed for Frankrig og franskmændene. Det er ikke slut endnu, sagde Marine Le Pen til jubel og ”Marine, Marine, Marine”-råb fra salen.

Selvom præsidentvalget nu er slut, er der ikke mere end to måneder til, at franskmændene igen skal til stemmeurnerne. Her er der parlamentsvalg, og det kan godt gå hen og blive ekstra interessant. (Foto: Mohammed Badra © Ritzau Scanpix)

Kampen om parlamentet

I første omgang har Marine Le Pen fokus rettet mod valgets "tredje akt", det kommende parlamentsvalg i juni.

Her skal franskmændene nemlig sammensætte deres 'Assemblée Nationale', eller 'Nationalforsamling' på dansk, og det kommer til at få betydning for valget af premierminister, som Emmanuel Macron skal lede Frankrig sammen med.

Selvom det er præsidenten, der udnævner premierministeren, så skal valget afspejle den interne magtbalance i parlamentet. I de seneste fem år har Emmanuel Macron og hans allierede haft flertal. Men hvis flertallet vender sig mod det yderste højre, bliver Emmanuel Macron nødt til at følge trop og vælge en premierminister, som ikke sidder i samme politiske båd.

Frankrig har tidligere oplevet den slags politisk tvangsægteskab, og hvis det sker igen, kan det meget vel gå hen og blive svært for Emmanuel Macron at få gennemført sine politiske projekter.

Marine Le Pen er dog ikke den eneste, der har blikket rettet mod parlamentsvalget, der løber af stablen over to omgange. Jean-Luc Mélenchon fra den yderste venstrefløj har meddelt, at han går efter at blive franskmændenes næste premierminister, så han kan trække præsident Macron i en mere rød retning.

- Den tredje runde begynder i aften, sagde venstrefløjspolitikeren, som fik mere end hver femte stemme ved første valgrunde, i aftes.

Jean-Luc Mélenchon fra den yderste venstrefløj håber på storsejr ved parlamentsvalget i juni. (Foto: CHRISTOPHE SIMON © Ritzau Scanpix)

Macron vil forsøge at samle

Emmanuel Macron var da heller ikke bleg til selv at erkende, da han holdt sine korte sejrstale i aftes, at ”de kommende år helt sikkert ikke bliver stille”.

Frankrig er nemlig et særdeles splittet land, og selvom Emmanuel Macron vandt en komfortabel sejr med 58,54 procent af stemmerne – og er den første præsident i 20 år, der bliver genvalgt – så var det ingen ubetinget triumf for den 44-årige politiker.

Udover Marine Le Pens store vælgerfremgang var det godt 28 procent af de registrerede vælgere – knap 13,7 millioner franskmænd – der valgte at blive hjemme. De ønskede hverken at stemme på Emmanuel Macron eller Marine Le Pen, og det er den højeste andel af sofavælgere siden præsidentvalget i 1969.

Derudover valgte 6,35 procent af de vælgere, der tog ned til stemmeboksen, at stemme blankt. Mange af dem i protest over politikerne. Og mange franskmænd valgte da også udelukkende at stemme på Emmanuel Macron for at undgå at få Marine Le Pen som præsident.

- Det var en stemme på Macron for at undgå Le Pen. Uden tvivl, sagde Clara Depoers i aftes, da hun var til valgfest for Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron er da også bevidst om, at hans folkelige mandat ikke er så stærkt igen. Og under valgtalen søndag aften sagde han, at hans kommende embedsperiode ikke bare bliver en forlængelse af den seneste.

Han vil blandt andet forsøge at lytte mere til de millioner af franskmænd, som ikke føler, at politikerne bekymrer sig for dem.

- Vi bliver nødt til at besvare den vrede og de uenigheder, der har drevet dem mod det yderste højre. Det bliver både mig og de folk, der skal regere sammen med mig, som får til ansvar at gøre det, sagde Emmanuel Macron.

- Ingen vil blive efterladt tilbage på perronen.

Frankrigs genvalgte præsident, Emmanuel Macron, ved godt, at han går en svær tid i møde. (Foto: Christophe Petit Tesson © Ritzau Scanpix)