Trods pinlig video-skandale: Østrigsk hovedperson valgt ind i Europa-Parlamentet

I forrige weekend måtte Heinz-Christian Strache trække sig som Østrigs vicekansler. Nu venter Europa-Parlamentet.

Heinz-Christian Strache er blevet valgt ind i Europa-Parlamentet. Det er på trods af, at han er involveret i en video-skandale. (Foto: handout © Scanpix)

En video - der sætter den tidligere østrigske viceminister og FPÖ-leder Heinz-Christian Strache i forbindelse med Rusland, fik ham i sidste weekend til at trække sig fra posten som vicekansler.

Men nu er han allerede blevet valgt ind igen. Denne gang i Europa-Parlamentet for Østrigs nationalkonservative parti FPÖ.

33.000 østrigske vælgere har nemlig sat deres kryds ved Strache, og det er nok personlige stemmer til at give ham en plads i det kommende EU-Parlament.

Det skriver det østrigske nyhedsbureauet APA.

Heinz-Christian Strache meddelte den 18 maj, at han ville træde tilbage som vicekansler i Østrig. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Videoskandalen har kun haft begrænset effekt på europaparlamentsvalget. FPÖ fik over 18 procent af østrigernes krydser, og partiet står derfor kun til at gå tilbage med omkring 1,6 procent.

FPÖ har officielt tilkendegivet, at de vil være med i den nye EU-skeptiske højrefløjsgruppe, som Italiens indenrigsminister Matteo Salvini står bag.

Formelt er gruppen ikke konstitueret endnu, men ventes at blive det, når det kommende Europa-Parlament træder sammen.

Kansler Kurz er blevet afsat

Videoskandalen i Østrig handler om en to år gammel video filmet med skjult kamera under den østrigske valgkamp i 2017.

Den viser, at Strache dengang var klar til at tilbyde statslige kontrakter til en kvinde, der påstod, at hun var russisk milliardærarving, hvis hun til gengæld ville støtte partiets valgkamp.

Afsløringen af videoen fik først Heinz-Christian Strache til at trække sig fra sin post som vicekansler i Østrig. Kort tid efter trak FPÖ alle sine ministre fra regeringen. Og kansler Sebastian Kurz sammensatte en ny, midlertidig regering.

I dag blev kansleren så afsat ved en mistillidsafstemning sat i værk af socialdemokraterne SPÖ og FPÖ, som sammen kan mønstre et flertal i parlamentet.

Østrig har udsigt til at blive regeret af eksperter indtil, der skal være valg i efteråret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk