Trods Trumps told-trusler: Kina rejser til handelsforhandlinger i USA

Præsidentens hårdhændede metoder sender aktiemarkederne i minus.

Trumps trusler mod Kina sendte de asiatiske aktiemarkeder nedad, som her i Hong Kong. (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

Det danske aktiemarked er begyndt ugen med røde tal, så langt øjet rækker, efter USA's præsident, Donald Trump, i weekenden endnu engang varslede øgede toldsatser på varer fra Kina.

Det danske C25-indeks følger dermed tendensen fra markeder i Asien, som også blev trukket i minus af præsidentens trusler, der kom som en overraskelse for aktiehandlerne.

USA og Kina har længe forhandlet om en ny handelsaftale, og Trump har flere gange signaleret, at et gennembrud var på vej.

Men nu har præsidenten tilsyneladende tabt tålmodigheden. I to tweets søndag skrev han, at forhandlingerne går "for langsomt", og at toldsatserne på en række kinesiske varer vil blive hævet til 25 procent på fredag.

Truslen skabte spekulationer om, at Kina ville blive hjemme fra de forhandlinger, som efter planen skal finde sted i Washington D.C. senere på ugen.

Men en talsmand for Kinas regering bekræfter nu ifølge nyhedsbureauet AP, at den kinesiske delegation forbereder sig på at tage til USA. Talsmanden tilføjer dog, at man arbejder på at få mere information om Trumps tweets.

Trumps taktik

Avisen Wall Street Journal skriver, at tidspunktet for Trumps udmelding har ført til teorier om, at formålet med hans tweets er at lægge pres på de kinesiske forhandlere.

Chad Brown, senior fellow ved Peterson Institute for International Economics, vil over for avisen Wall Street Journal ikke udelukke, at præsidenten bare bluffer.

- Hvis de offentliggør en aftale senere denne uge, vil det fremstå som om, at han gjorde sig så hård som mulig for at sikre aftalen, tilføjer han.

USA's bourbon-industri er blandt flere brancher, som oplever dalende salg på grund af øgede toldsatser på eksportmarkeder som Kina. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Philip Levy, der er senior fellow ved Chicago Council on Global Affairs og tidligere økonomisk rådgiver for præsident George W. Bush, tvivler dog på, at Trumps hårdhændede metoder vil virke - dertil er forhandlingerne alt for komplicerede, siger han til AP.

- Præsidenten håndterer det her, som om vi prutter om prisen på en brugt bil, siger Philip Levy.

Kina i sigtekornet

En egentlig handelskrig mellem USA og Kina har været en reel mulighed, siden Donald Trump vandt præsidentvalget i 2016.

Allerede under valgkampen var den senere vinder så optaget af Kina - og især landets, ifølge Trump, unfair handelspolitik - at der ligefrem blev lavet en populær video, hvor han siger ordet "Kina" en masse gange.

Donald Trump og Xi Jinping var tilsyneladende på god fod under et officielt besøg i Kina i november 2017. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, kom dog godt ud af det med hinanden efter præsidentvalget i USA - men det varede ikke ved.

I marts 2018 anklagede USA's handelsrepræsentation kineserne for at stjæle amerikansk teknologi, og i juli kom de første øgede toldsatser på kinesiske varer - et træk, som Kina har svaret igen på med øgede toldsatser på varer fra USA.

Sideløbende med toldkrigen har de to parter ført handelforhandlinger i Beijing og i Washington D.C.

De tre hovedproblematikker, som USA tilsyneladende forhandler med Kina om, er:

  • USA's handelsunderskud med Kina - Kina køber færre varer af USA end omvendt.

  • Teknologityveri, hvor USA beskylder Kina for industrispionage og at tvinge udenlandske selskaber til at dele deres teknologi.

  • Valutamanipulation, hvor Kina er blevet beskyldt for kunstigt at nedskrive sin valuta som en slags eksportfremmer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter