Trods Unesco-kritik: Great Barrier Reef bliver ikke listet som truet

Selvom en tredjedel af Great Barrier Reef består af døde koraller, er det ikke truet.

Den australske regering har søsat en række initiativer, der skal forbedre vandkvaliteten i koralrevet. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

Unesco har skulle tage stilling til, hvorvidt verdens største koralrev, Great Barrier Reef i Australien, skal stå på listen over truede seværdigheder eller ej.

Og selvom at 30 procent af koralrevet er dødt, har Unesco besluttet ikke at sætte revet på truet-listen.

Og det er regeringen i Australien godt tilfreds med.

- Dette er en stor sejr for Australien, siger den australske miljø- og energiminister, Josh Frydenberg.

Beslutningen om at udelade koralrevet fra FN-organisationens liste over truede seværdigheder blev truffet på et UNESCO-møde i Krakow i Polen, efter at den australske regering har gennemført en lobbykampagne for ikke at få klassificeret Great Barrier Reef som truet, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Forbedret vandkvalitet skal beskytte revet

Den australske regering har fremlagt en ny plan for at beskytte revet.

Frydenberg fremhæver, at flere tiltag allerede er iværksat for at forbedre vandkvaliteten ved revet og forhindre forurening fra landbruget samt bekæmpe de søstjerner, der spiser koraller.

Unesco kritiserer dog, at Australiens arbejde med at forbedre vandkvaliteten går for langsomt, og at regeringen ikke vil kunne nå sine mål indenfor den tidsramme, der er sat op.

Men den største trussel mod revet er efter alt at dømme den menneskeskabte globale opvarmning. Forskere anslår at op mod 30 procent af korallerne på ved Great Barrier Reef er døde som følge af usædvanligt varmt vand i løbet af de seneste år.

Årsagen til de høje temperaturer har været en kombination af global opvarmning og vejrfænomenet El Niño.

En rapport fra Deloitte Access Economy anslog for nylig, at koralrevet, der er verdens største levende organisme, årligt skaber værdi for 56 milliarder australske dollar. Det svarer i danske kroner til 282 milliarder.

Af 56 milliarder dollar udgør turismeeffekterne den største andel med 29 milliarder.

Beskæftigelse for 64.000 mennesker

Samlet set beskæftiger revet ud for den australske østkyst direkte og indirekte 64.000 mennesker.

De store tal har Great Barrier Reef Foundation, der har sat Deloitte i gang med at lave rapporten, til at tale om, at revet er "too big to fail". Det udtryk er ellers normalt forbeholdt banker, som vil få en hel økonomi på slingrekurs, hvis de skulle krakke.

Med 39.000 direkte tilknyttede job står Great Barrier Reef for flere arbejdspladser end en række af Australiens største virksomheder.

Det gælder både telegiganten Telstra, luftfartsselskabet Qantas og hele landets olie- og gasindustri.

/ritzau/