Troldpikken knækket efter formodet hærværk - men kan rejses igen

En cirka 930 millioner år gammel fallosformet klippesten er flækket. Lokale kræfter arbejder for at få den op igen.

Tidligt lørdag morgen måtte en flok vandrere i de norske fjelde skuffende erfare, at en af turens seværdigheder, Troldpikken, var knækket over.

Troldpikken, på norsk Trollpikken, er en strittende stenformation i klipperne i det sydvestlige Norge.

Kjetil Bentsen, der har stået i spidsen for at gøre det lokale trækplaster populært for udefrakommende turister - og som også er kendt som 'Troldpikkens far', er overbevist om, at der er tale om hærværk.

Til NRK siger han, at der er flere tydelige mærker i klippen, der viser, at nogen har villet ødelægge den.

Der er flere dybe borehuller i den fem meter lange klippesten, skriver den norske lokalavis Dalane Tidende.

- Det er hærværk. Det er der ingen tvivl om, siger Olav Magne Egebakken, som var med på vandreturen i området ved Eigersund.

Sådan så turistattraktionen Troldpikken ud, inden den knækkede. (Foto: Inge Aalbu © Scanpix)

Kan hejses igen

Ifølge entreprenør Sverre Garpestad er det ikke vanskeligt at rejse klippen igen, hvis grundejerne tillader det, skriver Dalane Tidende.

- Jeg har sikret blokke, der er langt større end denne, siger Sverre Garpestad, der arbejder for entreprenørgruppen Bertelsen & Garpestad.

- Man kan bruge et specialprodukt, som også bruges i tunneller for at holde det hele på plads. Stenen kan eksempelvis løftes på plads med en helikopter, forklarer entreprenøren, der ikke mener, at denne attraktion er gået tabt.

Geolog i Unesco Pål Thjømøe har også sat sig for at få Troldpikken tilbage på klippevæggen igen. Han vil igangsætte en indsamling, siger han til Dalane Tidende. Ifølge ham er Troldpikken 930 millioner år gammel.

- Vi skal tage affære så hurtigt som muligt. Det er et rent snit, så det kan ikke være så svært at rejse igen og kan ikke koste alverden, siger Pål Thjømøe, der kalder det formodede hærværk 'idiotisk'.

Den seneste tid har både turistchefen i Stavanger og lokale politikere forsøgt at få den særlige klippeudformning i fjeldet gjort til en populær turistattraktion.

Politiet i Eigersund går efter weekenden i gang med at efterforske sagen.

- Beviserne ligger der jo, og vi har fået billeder ind. Mandag påbegynder vi efterforskningen med afhøring af vidner og relevante parter i sagen, siger Magnar Sandstøl, fungerende stationschef ved Eigersund politi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk