Tror på computereventyr i Afrika

To unge sjællændere med mod på Afrika er i gang med at banke en virksomhed op i Dar es Salaams støvede gader. I Østafrika er der vækstrater på fem til syv procent

Niels-Christian og Simon i deres diminutive butik i Dar es Salaam. Den er ikke meget større end 6 kvadratmeter og rummer både lager og kontor. (Foto: Elle Kindt- DRNyheder.)

Kontoret er ikke meget større end seks kvadratmeter, men drømmene er lige så store som butikken er lille.

- Vi bliver, til vi er rige eller går konkurs, siger 21-årige Simon Vestergaard Olsen fra Hillerød, som begyndte sit afrikaeventyr som frivillig på en skole i Dar es Salaam sammen med gymnasievennen, den 22-årige Niels-Christian Ehnhuus fra Fredensborg.

I et halvt år underviste de, byggede en basketballbane til ungerne og gik så i gang med at reparere skolens udtjente computere, mens drømmen om at starte for sig selv modnedes.

Siden fulgte måneders ophold på gulvet hos venner og bekendte, mens det praktiske kom på plads: Arbejdstilladelse, indregistrering, lejlighed og lokale. En lille startkapital blev rejst med hjælp fra familien, og i dag driver de egen virksomhed, Nordic Computers Ltd. i en støvet sidegade til en sidegade i Dar es Salaam.

Flytter fra cigarkasse til butik ved hovedvejen

Da DR Nyheder besøger dem, er de netop ved at flytte fra en cigarkasse i en bagbutik til nye lokaler ved en hovedvej i byen. I Dar es Salaam betyder det, at den er asfalteret.

-Indtil nu har vi mest haft små håndværkere og butikker som kunder, men nu bliver det lettere at få øje på os - blandt andet for forretningsfolk til og fra lufthavnen, siger Niels-Christian Ehnhuus, som glæder sig til at få et stort skilt op, så kunderne kan få øje på dem.

Skaber nye arbejdspladser

Snart ansætter de to unge entreprenører en regnskabsansvarlig og en salgsassistent. I forvejen har de blandt andet en chauffør og en hushjælp, og så er antallet af ansatte i den lille, nystartede virksomhed oppe på seks.

Nordic Computers har blandt andet agenturet for Transcend, én af verdens største producenter af USB Sticks, som har udpeget Østafrika til nyt coming up center for computermarkedet.

-Kun to procent af befolkningen har en computer i dag. På arbejdspladserne er det kun 10 procent, men det kommer til at ændre sig. Der er et stort marked, vurderer Niels-Christian Ehnhuus.

Ting ta´r tid i Tanzania

Foreløbig skal papirarbejdet til den nye butik på plads. Det burde være en formalitet, men det er det ikke.

- Det kan tage tre dage, tre uger eller tre måneder, før vi får papirerne i orden. Nu må vi se, siger Simon Vestergaard Olsen, som fremhæver netop myndighedernes langsommelighed, som det mest bøvlede ved at starte virksomhed i Afrika.

Og så korruptionen og vennetjenestesystemet, man støder på alle vegne.

- Korruption er lige så stor en del af Tanzania, som Kilimanjaro er det. Folk forventer at få penge under bordet for at gøre deres arbejde, lyder det fra de to.

Kringlet at få arbejdstilladelsen på plads

- Det har været en meget stor udfordring for os at få arbejdstilladelse. Det er ikke bare lige noget, man får. Især ikke når man bare er et lille firma. Først fik vi turistvisum, så fik vi to- måneders businessvisum, og så skulle man så ned og ansøge om en måned til og en måned til.

I dag får vi heldigvis for et halvt år ad gangen. Men det koster os 800 dollars per person per halve år, forklarer Niels-Christian.

Hvad er så det bedste?

- At man kan få en dame til at gøre rent, købe ind og lave aftensmad hver dag for 600 kroner om måneden. Og at hun oven i købet synes, hun får en rigtig god løn, siger han med et grin.

Og tilføjer så mere alvorligt:

- Folk hernede er utroligt flinke og meget åbne over for os. Og landet og naturen og vejret er jo helt fantastisk. Og selvom Tanzania er et tredjeverdens land, så er her både supermarkeder, butikker og restauranter, siger han.

Men rige er de to unge eventyrere ikke blevet endnu, selvom de kun holder fri om søndagen.

-Vi selv har kun lige til et sted at bo og til mad. Men for vores virksomhed går det rigtig godt, siger Niels-Christian.

I dette kvarter er det svært at finde frem til den nystartede danske virksomhed (Foto: Elle Kindt- DR Nyheder.)