Trudeau vinder det canadiske valg - nu venter det helt store puslespil

For fire år siden var der fart på den canadiske komet, men nu må han nøjes med en koalitionsregering.

Et snævert flertal sikrede natten til tirsdag (canadisk tid) den canadiske premierminister fire år mere på posten. (Foto: VALERIE BLUM © Scanpix)

157 pladser i parlamentet sikrer den canadiske premierminister, Justin Trudeau, fire år mere på posten.

Og det var en noget berørt mand, som gik på scenen, da sejren var hjemme.

- Fra kyst til kyst sagde Canada i aften nej til negativitet og splittelse. De stemte for en progressiv agenda, og en stærk handling mod klimaforandringer, sagde premierministeren ifølge CNN, da han i nat (canadisk tid) blev genvalgt.

- Livet skal være til at betale, og vi skal have våben væk fra vores gader.

Trudeau havde god grund til at være glad. De seneste dages prognoser har ikke tegnet et sejrsbillede af den liberale leder. Og faktisk har han ikke fået et flertal bag sig.

Med kun 33 procent af vælgernes stemmer på det liberale parti, som Trudeau står i spidsen for, vandt de konservative procentmæssigt med 34,4 procent. Men politikere i Canada vælges gennem flertalsvalg i enmandskredse, hvilket vil sige, at vinderen i hver valgkreds er den person, der får flest stemmer.

- Det stod til at blive et tæt opgør mellem Trudeau og den konservative udfordrer, Andrew Scheer, men Trudeau kan i dag ånde lettet op. Hans parti går markant tilbage, men beholder magten - og Trudeau kan nu stille sig i spidsen for en mindretalsregering, fortæller DR's USA-korrespondent, Lillian Kretz.

Det er altså en noget mere usikker sejr, vi ser i denne omgang, modsat ved valget i 2015 hvor den nu 47-årige politiker nærmest kunne gå på vandet.

- Han fik et brag af et valg for fire år siden, men han har haft problemer med en række uheldige sager, og flere vælgere har set ham som en politiker, som siger et, men gør noget andet.

Den dengang 29-årige Justin Trudeau malede ansigtet brunt i forbindelse med "arabisk aften"-fest på den skole, hvor han underviste tilbage i 00'erne. (Foto: THE VIEW YEARBOOK © Scanpix)

Møgsager og uheldig udenrigspolitik

Ved valget i 2015 fik Trudeau 40 procent af stemmerne.

- Han havde en Kennedy-Obama-agtig aura omkring sig, siger Lillian Kretz.

Premierministeren strøg ind i canadisk politik som en komet. Han er født ind i en kendt politisk familie, og hans far er tidligere premierminister.

- Han blev set som en af de politikere, som skulle få Canada tilbage på verdenskortet.

Men Trudeau kunne ikke gå på vandet, og da han kom til posten, forfulgte en lang række uheldige sager ham.

Af tre omgange har Trudeau smurt sig med brun make-up i ansigtet, blandt andet da han var klædt ud som den arabiske prins Aladdin til en kostumefest. Og Trudeaus malede ansigt har skabt stor debat om hans dømmekraft.

- I Nordamerika er ”blackfacing” dybt krænkende og giver associationer til en stærk racistisk forhistorie. Trudeau er samtidig blevet kritiseret for ikke at have markeret sig stærkt nok udenrigspolitisk og har haft en anklage om magtmisbrug hængende over sig, siger DR korrespondenten.

Den canadiske konservative leder, Andrew Scheer, var Justin Trudeaus største modkandidat ved parlamentsvalget. (Foto: DAVID STOBBE © Scanpix)

Det helt store puslespil

Dagens valgresultat viser, at Trudeau kan ånde lettet op. Men han mister det flertal, han har siddet på i fire år.

Grunden, til at Trudeau er glad på trods af tilbagegang, er, at han i målingerne stod til at få en markant tilbagegang.

Men den genvalgte premierminister skal altså nu danne en mindretalsregering og derfor skaffe sig i alt 170 mandater. De liberale fik ved dette valg 157 mandater.

Og nu venter så det store puslespil.

Det bliver interessant, hvad et flertal kommer til at koste ham. Ved sidste valg kom han ind med 184 pladser. Nu skal han navigere med støtte fra partier på midten og venstrefløjen, og her kan han komme i klemme, fortæller Lillian Kretz.

Flere har kritiseret Trudeau for at være en premierminister, som siger et og gør noget andet. Det gælder blandt andet klimadagsordenen.

Trudeau godkendte i juni måned en olie-rørledning, på trods af, at han forsøger at brande sig som klimaets frontløber.

En olierørledning er et stort rør, som transporterer olie fra en brønd til for eksempel en havn, hvor olien sendes videre med skib. Rørledningen gør det muligt at transportere tre gange så meget olie.

Canada mærker selv den globale opvarming, særligt i de nordlige dele af landet, og flere borgmestre har derfor krævet akut handling.

- Trudeau kan blive klemt i hensynet mellem Canadas økonomi, der i en høj grad er baseret på olie og gas, og støtte fra partier, der kræver markante ændringer i klima-politikken.

Forholdet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den canadiske premierminister, Justin Trudeau, har til tider været noget køligt. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Trump og Trudeau

Forholdet mellem Canada og USA har de sidste fire år været præget af flere sammenstød mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og Justin Trudeau. Trump har blandt andet kaldt Trudeau for svag og uærlig.

- De to ledere har en meget forskellige politisk profil, siger Lillian Kretz.

Under valgkampen blev Trudeau støttet af den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, og den opbakning har kun forstærket en række republikaneres skepsis, fortæller Lillian Kjerulf Kretz.

- Blandt Trumps tilhængere ses Trudeau som opskrift på farlig blødsøden socialisme. For Trump ville det politisk set nok være nemmere at blive enig med Trudeaus konservative modkandidat.

Men forholdet er dog slet ikke ødelagt mellem USA og Canada på trods af fire år mere med to uenige statsledere.

USA og Canada er hinandens helt afgørende eksportmarkeder, selvom USA stadig er storebror i forholdet mellem de to.

- De to lande er afhængige af hinanden - såvel sikkerhedspolitisk som økonomisk.

Præsident Trump har været ude og lykønske den canadiske premierminister på Twitter.

- Tillykke til Justin Trudeau med en hårdt tilkæmpet sejr. Canada er godt stillet. Jeg ser frem til at samarbejde om at forbedre Canada og USA, skriver han i tweet.