Trump åbner op for handelsaftale med Kina: 'Xi er en stor leder'

Ifølge præsidenten har Kina selv henvendt sig for at puste nyt liv i forhandlingerne.

Den amerikanske præsident Donald Trump har givet udtryk for, at han er positiv over for et handels-samarbejde med Kina. (Foto: Kevin Lamarque)

Luften mellem Kina og USA har været iskold, siden en handelskrig i april sidste år brød ud mellem de to stormagter.

Men nu er der anderledes, positive takter at spore. Det giver Donald Trump udtryk for på et pressemøde her til formiddag, hvor den amerikanske præsident deltager i G7-mødet i Biarritz i Frankrig.

- Vi har haft to telefonsamtaler med Kina, de vil lave en aftale. Vi vil starte forhandlingerne snart. Så må vi se, hvad der sker, men jeg tror, vi kan lave en aftale, siger præsidenten og fortsætter med et kompliment til den kinesiske præsident:

- Xi (Jinping, red.) er en stor leder.

Donald Trump kalder samtidig udviklingen mellem de to parter for 'meget positiv' og giver udtryk for, at han hilser ønsket om ro mellem de to lande velkommen.

Kina er forhandlingsklar

Donald Trumps optimistiske udmeldinger kommer i kølvandet på lignende udmeldinger fra Kinas vicepræsident, Liu He, som har stået i spidsen for forhandlingerne med USA.

På en konference sagde han tidligt i morges, at hverken USA, Kina eller 'verdens folk' får noget godt ud af konflikten.

- Vi er villige til at løse problemet gennem konsultationer og samarbejde på en rolig måde og resolut arbejde imod en eskalering af handelskrigen, sagde Liu He ifølge Reuters.

Vicepræsidenten bød også amerikanske virksomheder velkomne i Kina og lovede at sikre 'et godt investeringsmiljø'.

Liu He er Kinas chefforhandler og er samtidig den kinesiske præsident Xi Jinpings tætteste økonomiske forhandler. (Foto: Jim WATSON © AFP or licensors)

Ikke brug for Kina

De rosende ord fra begge parter markerer et tydeligt skift i dialogen mellem de to stridende parter. Så sent som i fredags eskalerede krisen yderligere, da Donald Trump beordrede amerikanske virksomheder i Kina til at flytte produktionerne til USA.

- Vi har ikke brug for Kina. Og helt ærligt, vi ville klare os meget bedre uden dem, tweetede præsidenten.

Udmeldingen kom, efter at Kina samme dag indførte en ny told på amerikanske varer til en værdi af 75 milliarder dollar. Senere fredag annoncerede Donald Trump som modsvar endnu en told på på kinesiske varer.

Handelskrigen mellem USA og Kina har sat sit tydelige aftryk på aktiemarkederne, og verden over har økonomer og industrien holdt vejret.