Trump angriber Kina: Trækker sig fra WHO og vil fratage Hongkong rettigheder

Hongkong er ikke tilstrækkeligt selvstyrende, og WHO er styret af Kina, mener præsidenten.

Præsident Trump under dagens pressemøde ved Det Hvide Hus. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

USA trækker sig fra samarbejdet med Verdenssundhedsorganisationen WHO og vil fremover bruge pengene andre steder.

Det siger Donald Trump i en tv-transmitteret tale.

Det dramatiske skridt sker som en direkte konsekvens af Kinas kontrol med WHO, siger præsidenten.

I samme tale gør Trump klart, at Hongkong ikke længere er tilstrækkeligt selvstyrende i forhold til Kina. Derfor vil Hongkong få frataget sine særlige rettigheder.

WHO fremmer Kina

USA er WHO's største økonomiske bidragsyder, men i april suspenderede Trump pengestrømmen og beskyldte organisationen for at fremme Kinas "falske informationer" om coronaudbruddet.

I sidste uge skruede han yderligere op for retorikken.

Her truede Trump med, at USA ville stoppe sine betalinger permanent og overveje helt at trække sig fra FN-organet, hvis ikke WHO forpligtede sig til "omfattende forbedringer" inden for 30 dage.

Nu siger præsidenten, at USA vil "omdirigere pengene til andre globale og værdigt trængende behov inden for folkesundhed".

Sanktioner mod kinesere

I forhold til Hongkong vil Trump nu sætte gang i en proces, der skal føre til fratagelsen af de særlige rettigheder, som den delvist selvstyrede region i årevis har nydt godt af.

Den særlige behandling har blandt andet banet vej for, at Hongkong har kunnet etablere sig som et globalt handelscentrum.

USA vil samtidig begrænse adgangen til USA for kinesere, der vurderes at udgøre en mulig sikkerhedsrisiko. Det sker for at beskytte vital forskning på amerikanske universiteter, siger Trump.

Udmeldingen kommer, efter at Kinas Nationale Folkekongres i går torsdag indførte en kontroversiel sikkerhedslov i Hongkong.

Sikkerhedsloven tilsidesætter Hongkongs egen lovgivende forsamling, når det gælder handlinger, som anses for at være en fare mod den nationale sikkerhed og som udfordrer statens magt.

Loven har været medvirkende til, at demonstranter igen er gået på gaden i Hongkong.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk