Trump anklager Kina for at stjæle amerikansk undervandsdrone

Det kinesiske forsvarsministerium anklager til gengæld USA for at gøre det hele værre ved at overdramatisere episoden.

Donald Trump har ved flere lejligheder kritiseret Kina og har forklaret, at han ikke nødvendigvis vil fortsætte USA's 'ét-Kina-politik'. (Foto: DON Emmert © Scanpix)

Helt uden fortilfælde.

Sådan lyder det fra USA's kommende præsident, Donald Trump, der har meldt sig ind i debatten om den amerikanske undervandsdrone, som et kinesisk krigsskib i går samlede op i Det Sydkinesiske Hav.

- Kina stjæler en amerikansk flåde-forskningsdrone i internationalt farvand - trækker den op af vandet, og tager den til Kina i en sag uden fortilfælde, skriver den kommende præsident på Twitter.

Reaktionen fra Trump øger ifølge The Guardian bekymringen for, at spændingerne i det amerikansk-kinesiske forhold forværres yderligere.

Donald Trump har nemlig kritiseret Kina offentligt ved flere lejligheder i de seneste uger. Han har blandt andet beskyldt kineserne for at manipulere med deres valuta, beskyldt dem for at bygge 'en massiv fæstning' i Det Sydkinesiske Hav og for ikke at gøre nok for at presse Kim Jong-un's Nordkorea.

Obama med opfordring til Trump

Det mest opsigtsvækkende og kontroversielle har dog været, at talte i telefon med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, hvilket kineserne har opfattet som en provokation.

Kina ser nemlig Taiwan som en udbryderprovins. Trump har forklaret, at han blot besvarede opkaldet fra Taiwans præsident, men har samtidig også forklaret, at han ikke nødvendigvis vil fortsætte USA's 'ét-Kina-politik', der går ud på, at USA officielt anser regeringen i Beijing som den eneste lovlige kinesiske regering, og at Taiwan dermed er en del af Kina.

Det amerikanske skib USNS Bowditch var ifølge amerikanerne ude at lave havvidenskabelige undersøgelser. (Foto: US Navy © Scanpix) (Foto: ho © Scanpix)

Trumps tweet kommer desuden mindre end 24 timer efter, at landets afgående præsident, Barack Obama, holdt sin sidste tale i dette år, og netop opfordrede Trump til at skrue ned for kritikken af Kina. En opfordring, som det altså ikke ser ud til, at Trump har bidt specielt meget mærke i.

Kinas forsvarsministerium forklarer lørdag, at man har været i kontakt med USA om at returnere undervandsdronen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dog forklarer ministeriet også, at amerikanerne ikke fordrer en løsning ved at gøre sagen større end den er.

Ifølge Pentagon var undervandsdronen sat ud for at opsamle almindeligt videnskabelig data i internationalt farvand i Det Sydkinesiske Hav.

Mandskabet ombord på en amerikansk havforskningsbåd, USNS Bowditch, var i færd med at samle dronen op, da et kinesisk skib, der havde skygget amerikanerne, pludselig satte en mindre båd i vandet, som overhalede amerikanerne og tog dronen.